.
Кучешка площадка в Княжеската градина
On Air
слушай онлайн

Доброволци и местната администрация обновяват площадката за игра на кучета в Княжеската градина

Доброволци, администрацията на столичния район „Средец“ и ученици от 7 СУ „Св. Седмочисленици“ възстановяват кучешката площадка в Княжеската градина и започват поредица от обучителни срещи за собствениците на кучета. Организатор е сдружение „На Ти с природата“, а инициативата им „На Ти с кучето – по европейски модел“ е подкрепена с финансиране от Столичната община по програма „Европа 2019“. Тази площадка е първата в София за игра на кучета, през годините съоръженията бяха амортизирани, а днес ни посреща в напълно обновен вид.
 
Кучешка площадка в Княжеската градина 1
„През февруари, когато за първи път отидохме на площадката, заварихме огромна кална локва, оградена, с разрушени съоръжения за игра. Не беше останало нищо от първоначалната площадка с доста съоръжения. Решихме да започнем с настилката. Общинското предприятие „Паркове и градини“ бяха решили да насипят дървени стърготини. Съвместно с тях направихме анкета сред кучкарите и се оказа, че по-подходящата настилка е дребен речен чакъл. В момента площадката е обновена така. В неделя направихме доброволчески трудов ден – подновихме пейките, боядисахме ги, оправихме провисналите вратички, помолихме „Паркове и градини“ за подмяна на кошчетата, като изнесохме старите. Още в понеделник те бяха осигурили нови кошчета. От тази седмица работа по съоръженията започна дърводелец, който ще ги възстанови. Голяма помощ ни оказва район „Средец“, който няма задължение да стопанисва тази градинка, но администрацията реши да възстанови за своя сметка част от съоръженията. В неделя ще проведем нашето първо събитие за кучкарите.“ – разказа в интервю по bTV Radio историята на неколкодневен труд и постигнати големи резултати Габриела Пападопова от сдружение „На Ти с природата“.
 
Кучешка площадка в Княжеската градина 2
В неделя от 11 ч. ще се състои откриването на обновената площадка, като ще има и специална част с игра на кучета. Тогава ще се проведе и първата лекция за обучение на собствениците на домашни любимци. Ветеринарен лекар ще говори за това как можем да познаем дали кучето е здраво или има нужда от медицинска помощ. След това всеки месец ще има по едно събитие – за общуването с кучето (19 май), за обучението (22 юни), за породите и за избора на домашен любимец (25 август), за задълженията на стопаните и в частност – за регистрацията на кучетата (8 септември). „Един куп неща, полезни за кучкарите и за обществото.“ – обобщи идеята на организаторите Габриела Пападопова.
 
Кучешка площадка в Княжеската градина 3
В целия този процес активно участват учениците от 7 СУ „Св. Седмочисленици“: „Децата имат много добро отношение към кучетата – не само към собствените любимци, но и към безстопанствените. Техни учители ни разказаха, че са организирали инициативи в помощ на един от софийските приюти. Избрахме това училище не само защото е на територията на района, а защото преподавателите са отворени към темата, децата на наши доброволци учат там, малчуганите с удоволствие се включиха и помагаха при пребоядисването. Те са много позитивни, дори в момента творят в конкурс на тема „Моята кучешка градинка“. С техните произведения ще направим изложба и това ще е оценка на усилията им.“ – разказа Габриела Пападопова от „На Ти с природата“.

Интервю на Светослав Николов:

 

Снимки: сдружение „На Ти с природата“