Първата победа на български отбор в най-престижния европейски футболен турнир вече е факт. Лудогорец подчини Базел и гледа към второто място в групата си. Победата беше изключително закономерна, след като през цялото второ полувреме се игра пред вратата на швейцарците, а в герой за разградския тим се превърна левият бек Йордан Минев, който с удар от 25 метра матира отбраната на гостите и реши мача в полза на шампионите на България.

"Орлите" записаха първи 3 т. в своята Група "В" на Шампионската лига и се изкачиха на второто място след Реал (Мадрид). По същото време Белият балет сломи Ливърпул с 3:0 на "Анфийлд".

Базел игра с човек по-малко, след като Серей Дие получи директен червен картон за грубо нарушение срещу Козмин Моци. Разградският тим изигра силно първо полувреме, но не можа да се възползва от численото си превъзходство на терена. 

Още в първата минута Лудогорец показа, че тръгва за победа, след като тимът изпълни два корнера в самото начало на мача. Последваха равностойни минути, като Бреел Емболо от гостите се опита да застраши Владислав Стоянов на два пъти, но безуспешно.

Марселиньо отправи опасен удар, който беше спасен от вратаря на гостите, а малко по-късно, отново бразилецът пропусна най-чистото положение за първата част. То дойде след центриране от фал на Фабио Ешпиньо. Не след дълго дойде червеният картон за Серей Дие. Играчът на Базел направи безразсъдно влизане в краката на Козмин Моци, а главният съдия не се поколеба да го изгони.

В 24-та минута реферът от Германия Дениз Айтекин показа първи жълт картон. Получи го Йордан Минев, след като повали Бреел Емболо на границата на наказателното поле. Минев ще бъде наказан за следващия мач - гостуването в Базел.

Блестяща намеса на вратаря на „орлите” Владислав Стоянов спаси Лудогорец от гол в 28-та минута. Дерлис Гонсалес стреля от границата на наказателното поле, но стражът демонстрира бърз рефлекс и изби с една ръка.

Три минути по-късно разградският тим претендираше за дузпа. Жуниор Кайсара центрира отдясно, топката рикошира в тялото на бранител на гостите, след което срещна ръката на друг играч на Базел. Арбитърът обаче остана безмълвен.

До края на полувремето Лудогорец имаше своите шансове, но твърде индивидуалната игра на Марселиньо провали тима в завършващата фаза.

След спокойно начало на втората част, българският шампион започна масиран натиск, който продължи до края на мача. Опасни центрирания на Кайсара и Александров не сътвориха опасности, но опит за центриране на Дани Абало за малко не доведе до гол, тъй като топката придоби странна траектория и за малко не прехвърли вратаря на Базел.

Натискът на „орлите” се засили, Ешпиньо пробва на два пъти късмета си с удари от далеч, но те не доведоха до гол. Два шанса се откриха и пред Дани Абало, но той не бе точен и двата пъти.

Юнес Хамза, който се появи през втората част, имаше златна възможност за отбелязване на гол, но не показа достатъчна концентрация и стреля в аут. После отново Хамза имаше шанс да отбележи, след като засече центриране на Ешпиньо от фаул, но ударът му беше прекалено слаб.

Появилият се като резерва Върджил Мисиджан подобри значително нивото на атаките на Лудогорец, а след един негов пробив отляво третата резерва – Вандерсон, остана сам пред вратата, но стреля изключително слабо и пропусна.

Логичното се случи в 91-та минута. Йордан Минев проби отляво, не намери с кого да комбинира и реши да стреля, като успя да заблуди цялата защита на Базел, включително и вратаря Томаш Вацлик. Топката опъна мрежата, а стадион „Васил Левски” изригна в победоносни викове.

Лудогорец излезе срещу Базел в най-важния си мач до момента. Българският отбор имаше златен шанс за реванш срещу тима, който му се изпречи на пътя към групите на Шампионската лига миналата година, и се възползва от него по най-добрия начин. Победата срещу швейцарския шампион донесе на „орлите” шанс за класиране напред в ШЛ.

Българският шампион имаше две загуби от двата си мача до момента, докато Базел постигна победа срещу Ливърпул във втория кръг от надпреварата и до момента бе на второ място в класирането. Швейцарският тим излезе без капитана си Марко Щрелер, който е контузен.

В състава на разградския тим нямаше особени изненади. Очаквано Георги Терзиев излезе титуляр за сметка на Александър Александров. Христо Златински бе извън състава за мача тази вечер, след като претърпя катастрофа. 

Снимка: Facebook