Няма нови случаи на заразяване с короновируса COVID-19 в България, съобщиха в понеделник от националният кризисен щаб.  Подобрява се състоянието на медицинската сестра от вътрешното отделение на габровската болница, както и на 75-годишната пациентка, приета с пневмония преди дни в областното здравно заведение. Здравословното състояние на двамата плевенски пациенти с COVID-19 е добро. Здравният министър Кирил Ананиев, който беше в Плевен в неделя вечер, съобщи, че те са клинично здрави. В интервю за бТВ вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че се работи върху версията, че четиримата заразени са били в контакт с италиански граждани, работещи по изграждането на българската отсечка от газопровода “Турски поток” край Плевен и със служители в италиански фирми в Габрово.

От днес влиза в сила и  забраната за провеждане на масови културни събития в цялата страна. Затворени са кината и театрите. Местните власти са издали заповеди за отмяната на масовите прояви с участие на деца, а спортните състезания и срещи ще се провеждат без публика.  

Междувременно броят на жертвите на коронавируса в Италия достигна 366 души, а заразяванията са скочили до 7375, съобщиха местните власти, цитирани от Би Би Си. По този начин страната се превърна в най-засегнатата от епидемията след Китай. Какво се случва в Италия - разказ от първо лице на Маргарита Леоне, българка, която живее в зона под карантина в страната.

И още - за мерките, които взима държавата, ще ни гостува депутатът от ДПС и зам.-председател на Народното събрание  д-р Нигяр Джафер.

Ще се стигне ли до дефицит на лекарства у нас, ако коронавирусът не бъде овладян бързо? Думата има директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България  Деян Денев.



Слушайте „Важното, казано на глас" с Лили Ангелова и Деа Манолова – всеки делничен ден от 18.00 до 19.00 ч.!