През юли и август ул. „Малко Търново“ – една от най-малките в София, но много използвана и пазител на богата история, ще бъде обновена, а миналото на града ще бъде разказано чрез нея в съвместно действие на Столичната община с бизнеса и експертите. След поредица от срещи и разговори проектът е готов: стълбите и междинните площадки ще бъдат покрити с гранит, жълтите павета откъм бул. „Княз Александър Батенберг“ се запазват, парапетът остава същият, но ще бъде освежен, ще бъдат поставени кошчета за отпадъци. На улицата ще има лента за незрящи, а вместо рампа за хората с двигателни увреждания на близката ул. „Будапеща“ ще бъде изграден асансьор между бул. „Дондуков“ и ул. „Московска“. Фасадите ще бъдат почистени от драсканици, а двата графита, носещи спомена на времето, ще се запазят. Ще бъде монтирано ново осветление, а преди всичко това ще бъде подменена подземната инфраструктура, която създава множество проблеми. Проектът е на архитектурно бюро, а дейностите ще бъдат извършени от частна фирма – и двете като дарение.
 
До финалния вариант на проекта се стига след поредица от разговори с участието на местната власт, гражданите, експерти и представители и работещи в институциите в района. Те са проведени по новите правила за обществени консултации, които Столичната община разработи веднага след завършването на конкурсите за обновяването на ул. „Граф Игнатиев“ и пл. „Св. Александър Невски“. „Когато тези консултации не се проведат навреме, това води до неразбиране и отхвърляне, което преживяваме през последната година. Осъзнахме това още с приключването на конкурса за централна градска част през 2015 г. и затова през 2016 г. започнахме да работим за нова наредба.“ – обясни пред bTV Radio Малина Едрева – председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет и на групата на ГЕРБ в съвета. В дискусиите участват представители на общината и на съвета, на Министерството на културата и на Камарата на архитектите, неправителствени организации като Центъра за нестопанско право. По новите правила протичат обсъжданията за „Топлоцентралата – Център за съвременни изкуства“ и пл. „Св. Неделя“. Сега по същата процедура се вземат решенията за ул. „Малко Търново“.
 
Така настъпват промени в първоначалния проект. Решено е намесата да е консервативна. Модерното осветление по съвет на представители на киноиндустрията е заменено с такова, осигуряващо безопасност, но запазващо уютната атмосфера. Вместо рампи за хората с двигателни увреждания възниква идеята за построяването на асансьор на близката ул. „Будапеща“. Графитите, като част от уличното изкуство, ще се запазят. По време на срещите на несъвършенствата се противопоставят аргументите на специалистите, а всички бележки са взети предвид, увери Малина Едрева. „Това трябва да се превърне в практика, която въвлича страните. Когато хората от самото начало участват в обсъждането на идеите, те стават съмишленици. Специалистите имат активна роля навреме, за да се предвидят всички проблеми. Чак тогава да се изпълнява проектът.“ – отбеляза тя. Новите принципи развиват взаимствания от Франция опит за опазване на недвижимото културно наследство, по който се обновяват сгради в районите „Възраждане“ и „Оборище“ и се предоставя експертна подкрепа на собствениците на недвижими паметници на културата.
 
Ремонтът ще бъде направен през лятото, а през септември ул. „Малко Търново“ вече ще е обновена. Междувременно ще се разработи концепция за представяне на историческия разказ за паметта за града, която улицата съхранява. Основна задача в това отношение имат екипът на Free Sofia Tour, проф. Николай Поппетров от БАН и Филип Бояджиев – асистент в Националната художествена академия. Първоначално улицата се е наричала „Часовникарска“ и е била пряка на ул. „Търговска“, малка част от която е запазена и до днес. В най-високата точка е била разположена часовникова кула. Фасада върху сградата на парламента носи паметта за палежа на Партийния дом. Държавният архив ще предостави за използване помещенията на бившата Държавна сигурност. Бар „Луна“, който работи и до днес, е бил любимото място на цар Борис III.
 
Изложба, която представя проекта за реновиране и събраната историческа информация, може да се разгледа до 5 юни в галерия „Архиви“ на ул. „Московска“ № 5. Входът е свободен, а обратна връзка изпълнителите на проекта очакват в същия срок на електронен адрес [email protected].
 
В желанието на бизнеса да дари проекта и неговото изпълнение Малина Едрева вижда доверие в публичните институции и желание да се допринася за развитието на града. Предстои Столичният общински съвет да гласува приемането на дарението.
 
Интервю на Светослав Николов: