„Обожавам българската народна музика, тя е изключително сложна. Народната музика е едно от най-сложните и комплексни неща. А вашата е изумителна и вдъхновяваща. Една от мечтите ми е някой ден да свиря българска народна музика.“, казва прочутият испански цигулар в интервю за bTV няколко седмици преди концерта си в София.

Поради големия интерес организаторите от BG Sound Stage пускат допълнителни билети за концерта му на 1 ноември в зала 1 на НДК. Второто гостуване у нас е част от световното му турне, наречено „Невероятното пътешествие на една цигулка“.

Казва, че той принадлежи на цигулката, а не тя на него. „Сега аз свиря на тази цигулка, но нейният живот е много по-дълъг от нашия, човешкия живот. Всяка цигулка принадлежи на стотици цигулари. Аз съм само малка част от нейния живот.“ Цигулката на Ара не е със скъп произход, но затова пък спасява живота на неговия дядо, който бяга през 1915г. от арменския геноцид и се спасява в Ливан.

Хванал инструмента в ръце още тригодишен, Ара получава първите си музикални уроци от своя баща – любител цигулар. Години след това става концерт - майстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид и продава 100 000 копия „Годишните времена“ на Вивалди. Днес Ара обяснява защо гласът на неговия инструмент е способен да разплаче публиката: „Цигулката е може би най-близкият до сърцето звук. Звукът от струните е много близък до ритъма на сърцето. А начинът, по който звучи цигулката е много подобен на плача.“

Ливанец по рождение, с арменска кръв и испанско местожителство, космополитът Ара Маликян пътува и се вдъхновява от музиката на различни народи, стилове и епохи. Преплита класиката с рока, фламенкото с народни ритми – арабски, арменски, руски. Непрекъснато открива и експериментира. Стилът му е уникален, впечатляващ, емоционален.

„Разбира се, все още свиря Бах, Моцарт, Паганини. Но намерих музика, за която не бях чувал преди и в която искрено се влюбих. Това разширява кръгозора ми. Щастлив съм, че днес, на 50-годишна възраст, всеки ден уча нови неща, нови начини да свиря, нови начини на разбиране, на мислене. Невероятно е!“, казва Ара.

 „Изкуството е единственият начин да се разбираме, да можем да се чуваме и да приемем различията си“, казва цигуларят. А как неговата музика обединява българската публика ще може да чуе на 1 ноември в зала 1 на НДК. Билети се продават в системата на Eventim и на касите на НДК.