Тази неделя от 12:30 часа по bTV „Ловците на храна“ Chef Андре Токев и Събин Ранков ще посетят Одрин, за да открият уникалното съчетание между ориенталската и европейската кухня и култура. Създаден от траките като стратегически център заради плодородните земи, трите реки и географското си положение, градът е бил многократно превземан от одри, римляни и турци. Бил е предпочитана територия за османските владетели и столица на империята преди Истанбул.

„Ловците на храна“ ще отидат на пазара в Одрин, за да опитат непознати за България зеленчуци и плодове като краставица-албинос, зелени мандарини, анадолски банани и хинап. Кулинарите няма да пропуснат традиционната баклава и гюзлемето, както и маринованите с лимон маслини. Вдъхновен от разнообразието от вкусове, Chef Токев ще предложи на зрителите на bTV своя прочит на типичната турската рецепта за гюзлеме, но със зеленчукова плънка.

„Ловците на храна“ ще посетят приятеля на Андре от детството Недялко, който познава всяко вкусно място в Одрин и подобно на месните, издига храненето в култ. Той ще сподели, че в Турция касапският суджук се пържи и се комбинира с яйца, ще им покаже спецификите на „юфката“ или кората за баница, както и разликите с корите за сладкиши. Ще разберат от първа ръка как се избира прясната ципура и лаврак, ще посетят чаршията и ще се насладят на реставрираните автентични фасади на сградите. На Капалъ чарши кулинарите ще видят музикалния инструмент саз, ще влязат в „билкова аптека“ с набор от подправки, ще пият черен запарен чай с шекер, а след това ще научат и тайната за суровите кюфтета чий.

Едно от емблематичните ястия за Одрин е пържения телешки дроб, който привлича дори президента и министър-председателя на страната в заведението на Ниази. Любезният домакин се занимава с това от 35 години и продава по 300 кг. от специалитета на ден. Тайната му се състои в острите ножове, тренираната ръка, перфектното почистване на месото и специалната техника на рязане. Деликатесът се приготвя вече 100 години и привлича кулинарни туристи от Балканите и Европа. Майстор Нази ще сподели и рецептата за телешките си кюфтета – първокачествено телешко, много ситно нарязан лук и престояване на сместта една нощ.

В кой конкурс Събин ще влезе в категория „перо“, как алабашът се превръща в мезе за бира, какво съдържа турското ашуре и колко толерантен е Андре към лютото, зрителите ще разберат в неделя от 12:30 часа в „Ловци на храна“ по bTV.