3582 места осъмнаха по-чисти тази неделя в резултат на рекордното издание на кампанията „Да изчистим България заедно”. Цифрата е двойно по-голяма от досегашния рекорд, записан през 2015 г. в кампанията  на bTV.  В депата са извозени 3788 тона отпадъци, сочат още данните от Министерство на околната среда и водите.

Инициативата постави няколко рекорда, сред които - почистване на най-високата и най-дълбоката точка в историята си. 20 метра под морското равнище и на 2290 метра надморска височина стигнаха доброволците на кампанията за пръв път. Специализиран екип от водолази чисти черноморското дъно край Варна, откъдето излязоха шокиращи находки – цял фризер, двуметрово метално заграждение и 50 чувала с други отпадъци (видео). Рекордно висока точка почистиха и алпинистите от Планинска спасителна служба и Българска федерация по скално катерене в рамките а деня на голямото почистване. От морените зад Черни връх те извадиха една от най-старите телевизионни антени от 1972 г. сред други 800 килограма метал и общо над 2 тона отпадъци.

Окончателните данни сочат, че 305 401 души са излезли в деня на голямото почистване, за да докажат, че България е един отбор. 

Още един рекорд счупиха застъпниците на зелената идея на 16 септември. Екип служители, сред които и любимите лица на bTV, почистиха рекордно дълга ивица от 16 километра от язовир Бебреш по продължението на прохода Арабаконак. Акцията беше подкрепена и от стотици доброволци и тежка почистваща техника от общините Ботевград и Горна Малина.

Топ лицата на bTV чистиха, докато изпълняваха и ангажимента си към ефира с преки включвания и вълнуващи репортажи от цялата страна.

Президентът Румен Радев, Флориан Скала – главен изпълнителен директор на bTV Media Group и десетки звезди от екрана чистиха в Борисовата градина и Южния парк в София. Осен президентската институция, акциите бяха подсилени и от Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието храните и горите, Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието, както и всички 28 областни администрации и 265 общини.

Тази година денят на голямото почистване бележи началото, а не края на „Да изчистим България заедно”. Състезанието по отбелязване на Зелени точки на картата на кампанията продължава с амбициозната цел да се осъществят по-дългосрочни резултати, а именно поддържането на чистотата на околната среда, установяването на добри практики за генериране на т.нар. нулев отпадък, образованието и възпитанието на по-младите в грижа за природата. Индивидуални участници, детски градини, училища, организации и цели административни области се борят за титлата „Чиста игра” до края на годината.