Единственото радио за джаз, соул, фънк и световна музика в България – Jazz FM, издава албум на първата професионална българска джаз певица Лени Вълкова. По този начин тя става най-възрастният записващ артист в света, което е повод радиото да кандидатства за вписване в Книгата с рекордите на Гинес.

Албумът, продуциран от Jazz FM, ще проследи всички важни моменти от творческия й път – специално написани песни от Йосиф Цанков, световни шлагери с нейни хумористични текстове, джаз стандарти и дори джаз версия на оперна ария в характерни за епохата и културата ни аранжименти. В записите участват едни от най-ярките имена на джаз сцената ни днес – Вили Стоянов (тромбон), Калин Жечев (пиано), Димитър Благоев (китара), Даниеле Феббо (бас) и Николай Данев (ударни). Автор на аранжиментите в албума на Лени е внукът на Йосиф Цанков – Вили Стоянов. Гост солист на първия албум на Лени Вълкова е тромпетистът Мишо Йосифов.

Албумът е естествено продължение на проекта на радиото Джаз истории“, който цели да съхрани историята на българския джаз и да го популяризира в цялото му богатство. „Кандидатстваме за Книгата с рекордите на Гинес, защото Лени Вълкова в момента на записите и на издаването на албума ще бъде най-възрастният изпълнител в света с албум с нов материал. Нещо уникално в световен мащаб се случва тук при нас и сме много щастливи, че го правим,“ сподели Светослав Николов, програмен директор на Jazz FM радио и основен двигател зад проекта, в репортажа на Радиана Божикова в предаването „CooL…T”.

Едновременно със създаването на памет за традицията, Jazz FM последователно развива облика си на радиостанция, която е ангажирана със съвремието и задава тенденции в музикалната среда. Затова албумът ще съдържа и джаз стандарт с импровизации на Лени в  модерен клубен аранжимент на диджей Mr. Moon – Младен Димитров, водещ на предаването Jazztronica по Jazz FM.

Проектът на Jazz FM „Джаз истории“ има силна образователна насоченост и служи като оригинално свидетелство за малко познати години от развитието на българския джаз. В ефира и на сайта на Jazz FM феновете могат за първи път да чуят неиздавани записи – завършени песни или работни откъси, които до момента не са били публично достояние, както и да видят непубликувани снимки от личните колекции на музикантите. За историята на своята музика и за идеите зад тези постижения до момента разказаха имена като Милчо Левиев, Димитър Симеонов, Мими Николова, Лиана Антонова, Камелия Тодорова, Недко Трошанов, Стефан Славов, Живко Петров, Антони Дончев и Христо Йоцов от „Акустична версия“ и много други.

 Тук можете да откриете две от изданията на проекта „Джаз истории“, посветени на Лени Вълкова: Лени Вълкова в „Джаз истории“ I: Първа солистка на първия професионален джаз оркестър „Джаз Овчаров“ и Лени Вълкова в „Джаз истории“ II: солистка на „Джаз Овчаров“, след 40-те тя пее с още много оркестри. И спомени на нейни колеги.