Легендарният гимнастик Йордан Йовчев започна мисията си на обединител във „Фермата: Съединение” пред над 1 милион зрители, които избраха шоуто на bTV и в понеделник от 20 часа. По данни на ГАРБ* първият решаващ сблъсък между отборите на тукашните и емигрантите е събрал близо 45% от всички зрители пред екрана, спрямо 21%, които са проследили старта на конкурентното риалити шоу по Нова. Пикът на зрителския интерес е в 22:00 часа, когато изхода от първия дуел във „Фермата“ са гледали 1 370 000 зрители.

Събитията във „Фермата“ привлякоха интереса и на зрителите от всички възрастови групи в понеделник вечер по bTV. 41% от аудиторията 18-49 е гледала петте битки от дуела между родолюбеца Георги и емигранта Симеон, спрямо 25%, избрали конкурентното шоу в същия часови интервал. „Фермата“ спечели огромен брой фенове и сред младите зрители (18-34) – близо 43%, спрямо 26% за NOVA в същата таргет група.

 

 

Появата на специалния 22-ри участник – Йордан Йовчев на Арената преди началото на извънредния двубой във „Фермата“ 4 предизвика еуфория сред двете групи фермери, които станаха на крака, за да покажат уважението си към личността и таланта на гимнастика. Като вдъхновител и обединител на двата отбора Йовчев не избра страна в дуела и предпочете да сменя агитките за всяка битка. Той мотивира позицията си с обяснението, че е усетил от първо лице какво е да си емигрант, защото вече години наред разпределя времето си между САЩ и България.

Яростната битка между претендентите за първи фермер на седмицата – Георги от отбора на тукашните и Симеон от тима на емигрантите, завърши с резултат 11:4 за Георги. Победата донесе на отбора му пищно тържество, както и правото да изберат изчистената бяла къща, в която да се нанесат за първите четири седмици, в които ще съществува разделението между двете групи българи. Георги стана и първият „Фермер на седмицата“. Загубилият Симеон получи за отбора си вечеря с консерви боб и русенско варено и правото да живеят във все още необитаемата кафява къща, както и задължението да разчистят 10 кубика отпадъци от общия двор на фермата. Въпреки умората, отборът на емигрантите успя да се справи със задачата и с помощта на своя вдъхновител Йордан Йовчев, до изгрев слънце бяха изчистили двора. 

В епизода във вторник вечер шефът на фермата Георги ще трябва да съобщи решението си кои са първите ратаи, а Йордан Йовчев ще се възполва от правомощията на ролята си и ще имунизира от дуел и ратайство двама участници, по един от всеки отбор. Георги ще отвори вратите на Фермата и за първите гости – стопаните Бети и Николай, които вече трета година ще напътстват участниците във фермерската работа, ще им дават задачи и ще ги оценяват.

Освен по-голяма зеленчукова градина, за която да се грижат, и много повече строителна работа участниците във „Фермата: Съединение” ще изучават по-сериозно българска история и ще се стараят повече в овладяването на традиционни занаяти и обичаи. За целта основно място във „Фермата” 4 имат класната стая, в която Иван Кънчев от сдружение „Българска история” ще преподава и изпитва новите фермери, както и помещението за занаяти, в което бабите от с. Драглище ще дават важни инструкции.