Оптималната температура на околната среда за човешкия организъм е между 18 и 25 градуса, а жегите действат изтощително на сърдечно-съдовата и ендокринната система. „Вследствие на отделянето на голямо количество пот, губим важни микроелементи и соли, нужни за нормалното функциониране на организма. Свидетели сме на обостряне на хронични заболявания – обикновено при възрастните хора и при децата, които са с неузрели терморегулаторни механизми. Най-рисковите групи са хората с високо кръвно налягане и диабет. Жегите карат сърцето да бие малко по-бързо, което нарушава сърдечно-съдовия статус на хората. Случва се в топлите периоди от деня те да имат колапси и да припадат вследствие на дехидратацията.“ – обясни в интервю за bTV Radio кардиологът от Спешното отделение на столичната болница „Св. Анна“ д-р Мирослав Ангелов.

Какво време ни очаква тези дни? Жегата ще донесе бури. Интервю на Антон Хекимян в предаването „Тази сутрин“ по bTV и bTV Radio със синоптика НИМХ Анастасия Стойчева.

Тялото ни разпознава високата температура на околната среда чрез терморецепторите, които подават сигнал към мозъка, а той изпраща команда за разширяване на повърхностните кръвоносни съдове. „Започва отделянето на по-голямо количество пот и пада кръвното налягане. Но понякога, в екстремни ситуации, организмът реагира по точно обратния начин – и кръвоносните съдове се свиват.“ – предупреждава д-р Ангелов.

Той съветва да избягваме жегите, да приемаме повече течности, да консумираме по-лека храна, да не пием алкохол, да се обличаме с по-леки дрехи в по-светли тонове и от по-фини материи. „Хубаво е да си създаваме добро настроение, да извличаме максимално позитивни моменти от ежедневието, което да ни носи вътрешно удоволствие и настроението ни да бъде на ниво.“ – съветва още специалистът.

Като често допускани грешки той изрежда прекомерно бързото охлаждане с потапяне в студена вода, което способства да се развие терморегулаторен шок. „Когато стоим на затворено, хапваме повече, което пък затруднява организма. Наблягаме на сладкото и пием газирани напитки.“ – изрежда още често срещани грешки в поведението ни лекарят. Като оптимално количество вода той посочва 40 милилитра на килограм телесно тегло, като предупреждава че вода приемаме и от много храни и не трябва да прекаляваме с количеството.

Д-р Мирослав Ангелов за пътя от трагедията до сбъдването на най-голямата мечта. Интервю в предаването „Тази събота“ на 8 септември 2018 г.

След срещата с д-р Мирослав Ангелов от екрана на bTV и ефира на bTV Radio преди няколко месеца, когато той сподели пътя към постигането на мечтата си да стане лекар и да помага на хората, днес той посочва, че с практиката непрекъснато обогатява знанията си и се развива, научил се е на още по-голяма отговорност и съпричастност към проблемите на хората. „Всеки ден научавам по нещо интересно.“ – отбелязва той. Трябва да ценим всичко, което ни се случва във всеки един момент. „Трябва да обръщаме внимание на малките неща, защото понякога щастието се състои именно в тях.“ – посочва д-р Мирослав Ангелов.

Интервю на Светослав Николов: