Международният музикален фестивал „Моцартови празници” ще се проведе за четиринадесети път от 12 до 15 юли 2018 година в Правец. В рамките на четири фестивални дни и вечери ще бъдат представени уникални музикално-сценични постановки, обединяващи различните видове изкуства в неподражаема форма - естествено продължение на утвърдената вече тенденция по идея на артистичния директор Христина Ангелакова /2012-2018/ в програмата на ММФ  „Моцартови празници“ в Правец да се представят иновативни жанрово разнообразни продукции, които да представят българските постижения на различните видове изкуства в оригинална симбиоза с класическата музика.

Опера и балет с кукли, нетрадиционно представяне на класиката – запазена марка на фестивала, програми за деца и възрастни, музика, танц и поезия с участието на утвърдени имена от световните музикални сцени, театралния афиш, млади таланти и още много приятни преживявания за многобройните почитатели на фестивала предстоят в моцартовите дни през месец юли в Правец. Новият оперен герой – МАРИОНЕТКАТА е изборът на организаторите за символ-емблема на четиринадесетото издание на фестивала.

Основен участник тази година е съставът на Държавна опера-Стара Загора, придружен от Държавен куклен театър-Стара Загора и Академичен цирк „Балкански“. За първи път в България гостува Марионетната опера на Линдау, Германия.

Зрителите-гости на фестивала ще проследят събитията на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт, в балната зала „Тера” на хотела, в залата на читалище „Заря 1895”, на площада пред Община Правец. Фестивалът се организира от сдружение „Моцартови празници-Правец`04“ под патронажа на Министъра на културата на Република България г-н Боил Банов, с подкрепата на Община Правец. Генерален спонсор Тера тур сървиз.

ММФ „Моцартови празници“ 2018 ще бъде закрит на 15 юли, неделя, от 21.00 часа със спектакъла на операта „Палячи“ от Леонкавало, който ще бъде представен на сцената на езерото пред хотел Риу Правец ризорт. Спектакълът на операта „Палячи“ е на Старозагорската опера със специалното участие на световноизвестния оперен певец Калуди Калудов, солисти, хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора и циркови артисти. Режисьор на постановката е Огнян Драганов, диригент Ивайло Кринчев, художник Каталин Йонеску-Арборе /Румъния/, диригент на хора Младен Станев.

 

Предварителна продажба на билети на www.eventim.bg