Повече от 108 000 чувала и над 55 000 чифта ръкавици са осигурени до момента за нуждите на участниците в инициативата на bTV „Да изчистим България заедно”, която ще се проведе в цялата страна на 4 юни. Всички материали, инструменти и пособия за почистване ще достигнат до областните и общински администрации и доброволците в страната в края на месец май чрез подкрепата на Министерство на околната среда и водите, ЕКОПАК България и Euromaster. Средствата, предвидени от ведомството за обезпечаване на логистиката в общините през 2016 г., са на стойност 103 хил. лева.

Талисманът на „Да изчистим България заедно” – Зеленко Зеленков, лично „инспектира” логистичната подготовка на кампанията.  И тази година даренията на материали и услуги за провеждане на инициативата се приемат от Асоциацията на еколозите от общините на България, която като основен партньор на акцията по почистването отговаря за разпределението и подготовката на пратките.

Доставките на материали ще се осъществяват безвъзмездно до всички 265 общини в страната от куриерските фирми DHL Експрес България и Rappido.

„В деня на чистенето доброволците могат да получат чували и ръкавици от съответната община и регионалната инспекция по околна среда на местата, на които ще почистват, тоест не е необходимо хората да отидат до институцията, а на мястото, на което ще се извършва почистването”, каза по повод логистичната организация Ренета Георгиева, изпълнителен директор на ПУДООС.

С цел обезпечаване на кампанията, Министерството на околната среда и водите осигурява и 4 338 броя ваучери за гориво, всеки на стойност 20 лева. В подкрепа на каузата, в деня на голямото чистене - 4 юни, транспортираните до депата отпадъци няма да бъдат облагани с такси.