Вторият допълнителен корпус, с който се разширява сградата на Първа английска гимназия и 112 ОУ „Стоян Заимов“, може да отвори врати още през новата учебна година. До края на срока за изпълнение има още време, но проверка на кмета Йорданка Фандъкова днес показа, че строителните работи напредват и могат да завършат през август. Кметът на район „Оборище“ Васил Цолов е задействал процедурата за поръчване на оборудване и ако няма обжалване, още този септември ученици ще влязат в новите класни стаи.

Това е вторият етап на разширение на сградата, която вече се сдоби с един допълнителен корпус. В новата пристройка има над 20 класни стаи, методически кабинети, голям физкултурен салон с размерите на спортна зала, както и съблекални с душове. Коментирайки темпа на работа, кметът Йорданка Фандъкова заръча на строителите да строят качествено. „Стотици фирми работят на територията на София. Някои се справят добре, други – лошо. Затова за мен е важно в договорите да се запишат сериозни санкции, които да имат възпитателен ефект и да не се плаща за недобре свършена работа. За съжаление, не избирам аз фирмите – има закони, процедури, комисии. Не мога да се намеся и да кажа – тази фирма не ми харесва.“ – посочи в отговор на въпрос на bTV Radio Йорданка Фандъкова.

Администрацията на училището и преподавателите са дали своите изисквания за обзавеждането, а в избора на цвета на плочки е участвала и самата градоначалничка. „Материалите са възможно най-качествените и етапите на строителство се обсъждат на ежеседмичен брифинг.“ – поясни районният кмет Васил Цолов.

Общата площ на новата постройка е 4450 кв. м., а на пуснатия миналата година в експлоатация корпус – около 1700 кв. м. Пред сградите ще има спортни площадки и зелени площи. Стойността на първия етап е 2 милиона лева, а на втория – 4,5 милиона лева. В момента в София се строят 10 нови училищни сгради, пет от тях – с физкултурни салони. Започнала е работа по изоставения преди много години басейн на 2-ро СУ, където в добавка ще има и физкултурен салон.

С разширяването на учебната база постепенно ще се премине към едносменен режим на обучение, обясни кметът Йорданка Фандъкова, като определи това като своя кауза от 15 години насам. Тя посочи, че това е предизвикателство и за директорите на училища, които трябва да намерят оптималния брой ученици, а не да се борят за по-висок прием и – респективно, повече средства. Кметът коментира, че подготвяните от образователното министерство стандарти за учебната среда означават, че вече ще има правила.

Новите изисквания към класните стаи Министерството на образованието трябва да обсъди с кметовете и Националното сдружение на общините, защото инвестициите са много големи и трябва да сме сигурни, че когато се направят, резултатите ще са устойчиви, каза кметът на София Йорданка Фандъкова отново в отговор на въпрос на bTV Radio и посочи доброто партньорство с министерството. Отново в отговор на наш въпрос за отличните резултати на матурите на столичните ученици, тя каза: „Безспорно София е не само административната, но и образователната столица на България. По традиция тук са най-добрите училища и детски градини. Ние като община подобряваме условията за работа, създаваме повече места в детските градини и училищата. Осигурили сме средства за построяването на 15 нови детски градини. Навсякъде, където се работи, условията са европейски, същевременно подобряваме условията в старите сгради – престрояват се детски градини, в които е използван азбест. Над 80 милиона лева са рекордните инвестиции само в строителство на детски градини и училища за тази година.“

По въпроса за дуалното образование, в което учениците се подготвят за бъдещата си професия със стажове в реална работна среда, кметът Йорданка Фандъкова посочи за пример семейно текстилно предприе в район Нови Искър. „Останах наистина възхитена от това, което видях. Собствениците от 20 години развиват бизнес и доста добре се справят, защото осъзнават, че трябва да инвестират в подготовката на своите кадри. Те са влезли в контакт с местното училище, което е основно, но директорката използва законовата възможност да го направи до 10 клас и да определи професия. Така учениците от 9 и 10 клас се подготвят за реализация в текстилната промишленост. Видяхме на практика връзката образование – бизнес. Имаше прекрасни млади хора, до които в цеха стояха менторите им и се подготвяха догодина да изкарат практиката си тук. Осигурили са си и транспорт. Надявам се повече хора да научават за тези инициативи, за да се предизвикват още повече такива усилия.“ – каза кметът Йорданка Фандъкова в отговор на въпрос на bTV Radio.

Репортаж на Светослав Николов: