Парламентът прие санкции за навлизане в участък с временна забрана заради метеорологичните условия. Депутатите гласуваха окончателно на второ четене промените в Закона за движението по пътищата.

При отказ да се изпълни нареждане на контролния орган да не се навлиза в участък с временна забрана, се предвижда лишаване от управление на пътното превозно средство до три месеца и глоба от 1000 лева.

Ако собственик допусне водач да наруши забраната, се спира колата от движение до три месеца, каза председателят на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения Настимир Ананиев от Реформаторския блок.

Тези санкции са свързани с казусите, които се получиха покрай метеорологичната обстановка в страната, обясни той. Имаше два случая - първо автобус, който не беше спазил тази забрана, след това случай с водач на тир, който отказа да я спази и влезе в спор с органите на реда, припомни той.

Депутатите приеха наименование "историческо превозно средство", досега такова понятие в закона нямаше. Такова превозно средство трябва да е минимум на 30 г., трябва да е част от културното наследство и трябва Международната федерация за старинни автомобили или призната от нея асоциация да признае, че това е старинен автомобил, каза Ананиев. По думите му москвичите и жигулите не попадат в тази категория, но лимузината на Тодор Живков може да влезе, тъй като такива коли вече не се произвеждат.

Тези автомобили не се движат постоянно, те не трябва да имат винетка и застраховка "Гражданска отговорност", обикновено се изкарват веднъж в годината на някакво шоу или изложение, посочи още Ананиев.

Миналата седмица депутати приеха часто от промените в Закона за движението по пътищата. Те записаха, че пешеходецът не носи отговорност при катастрофа на пешеходна пътека.

Текстът за пешеходната пътека, за тъмните стъкла на автомобилите и за глобите за навлизане в участък с временна забрана след знака влизат в сила от обнародването на промените в "Държавен вестник".