С атрактивен 3D mapping в центъра на София Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще покаже как променя населените места в страната с европейското финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Събитието ще се състои на 23 октомври, сряда, от 18.30 ч. на пл. „Ал. Батенберг“, срещу Националната художествена галерия. В него ще участват министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заместник-министър Деница Николова, заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов. То е част от информационната кампания на ОПРР и е във връзка с Годишното информационно събитие на програмата.

С помощта на съвременни технологии върху корпуса на съчленен „Икарус“ атрактивно ще бъдат представени реализирани със средства от ОПРР проекти. Така зрителите ще могат да се запознаят както с най-значимите обекти, финансирани по програмата, така и с въздействието на европейските инвестиции за подобряване на качеството на живот в България.

Като част от инициатива в столичния електротранспорт е подредена и специална изложба със снимки на реализирани проекти по управляваната от МРРБ европейска програма. Кадрите са подбрани измежду 790 снимки, предоставени от бенефициенти на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 и на участници в кампанията „Моят град е моята крепост“ на МРРБ, която приключи в края на месец септември.

Жителите и гостите на София могат да видят обектите „преди“ и „след“ обновяването им с европейското финансиране по програмата. Показани са модернизирани обществени пространства, паркове, училища, детски градини, туристически обекти, здравни заведения и оборудване, енергийно ефективни сгради, рехабилитирани пътища. Целта на експозицията е да провокира активното и отговорно отношение на гражданите за опазване и съхраняване на направените европейски инвестиции в страната, както и да накара младите хора да се гордеят с родните си места.

Изложбата може да бъде видяна в 50-те тролейбуса, купени по проект „Интегриран Столичен градски транспорт“, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Чрез него бяха подновени изцяло амортизираните превозни средства по най-натоварените тролейбусни маршрути – линиите 1, 2, 5 и 9 в София.