Спирки на градския транспорт в София, Пловдив и Варна разказват истории, написани от техните жители. Така обичайно баналните места, на които напрегнато броим секундите, докато дойде нашето превозно средство, се превръщат в пространства за споделяне. Това е умален образ на самия град, който в най-добрия си вид събира, насърчава общуването и дава стимул за развитие.

„Мечтаем за градове, които ни вдъхновяват, които ни карат да се усмихваме, създават положителни емоции и ни зареждат с добра енергия.“ – описа в интервю по bTV Radio мотивацията на организаторите от сдружение „Кашалот“ Теодора Стоянова. „Искахме на едно такова обичайно място да вдъхнем пет минути живот чрез четене на интересни разкази, за да провокираме въображението на хората.“

Тези по-малко от 250 думи, написани от наши съграждани в „Спирка за разкази“, са в състояние да моделират представата ни за града. Много е вероятно, качвайки се в превозното средство след това, да не гледаме на своите спътници като на конкуренти за свободно място, а с уважение и любов да ги възприемем като съобитатели на споделено пространство. „Идеята е да накараме хората да видят града си по различен начин и да дадат нещо на общата среда.“ – казва Теодора Стоянова.

След пилотното издание на проекта през миналата година във Варна, сега той достига и до София и Пловдив, а темите, съответно, са: „А сега накъде?“, „Отново на път“ и „В капана на времето“. Организаторите са щастливи, че в срока за прием на творби са изпратени над 1200 разказа. Всички те ще бъдат публикувани на сайта на инициативата, а специално подбрани ще изпълват времето, сърцата и въображението ни в града. „Избрахме тези, които променят средата, които ще вдъхновят хората и ще ги накарат да се усмихнат и да се замислят, да почувстват топлина, които ще внесат положителна нотка в ежедневието.“ – обясни за принципа на подбора Теодора Стоянова.

Към уважение и съпричастност един към друг творбите ще ни призовават от днес до края на юни. Спирките са избрани така, че да обхващат и центъра, и периферията, да са близо до училища и гимназии. Всеки понеделник разказите ще се сменят, ще се променят и спирките, на които те ще се „публикуват“. Местните власти са убедени в ползата от начинанието. Проектът на сдружение „Кашалот“ се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна, Програма „Култура“ на Столична община и е част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.

Интервю на Светослав Николов с Теодора Стоянова от сдружение „Кашалот“:

Източник на снимката: фейсбук страницата на сдружение „Кашалот“.