.
Неманя Радулович
On Air
слушай онлайн

Сръбският виртуоз Неманя Радулович свири класика и балкански фолклор за първи път в София

Сръбският виртуоз на цигулката Неманя Радулович премиерно гостува у нас със своя оркестър Double Sens с музиканти от Сърбия и Франция. Програмата умело съчетава класически творби и огнени балкански ритми. Концертът на 23 юни от 20 ч. в Зала 1 на НДК включва целия цикъл „Годишните времена“ от Вивалди и нова версия на приказната сюита „Шехеразада“ от Римски-Корсаков в специална оркестрация на сръбския композитор Александър Седлар. Той ще допълни класическите шедьоври с аранжименти на музика от Емир Кустурица и сръбски фолклор. Песента „Светът е чудо“ от едноименния филм на прочутия режисьор, както и сръбската народна песен „Нишка баня“ са адаптирани отново от Александър Седлар, с когото Неманя работи от години. Концертът закрива тазгодишното издание на Европейския музикален фестивал, организиран от „Кантус Фирмус“ и Министерството на културата, част от Календара на културните събития на Столичната община за 2019 г. bTV Radio е медиен партньор.

Неманя Радулович е един от най-интересните и атрактивни съвременни артисти, който съчетава брилянтна техника с модерна визия. Той завзема световните сцени с неповторимо музикално присъствие и външност на рок звезда. Роден в Сърбия през 1985 г., той развива своя талант в музикалните центрове на Европа. Дете-чудо, Неманя стъпва на сцената още на 7 години. Първоначално учи във Факултета по музика и изкуства в Белград, а след като семейството му е принудено да напусне родината си заради войните, заминава за Германия и е приет във Висшето музикално училище в Саарбрюкен. Сред неговите преподаватели са Салваторе Акардо в академия Stauffer в Кремона и Патрис Фонтанароза в световноизвестната Парижка консерватория.

Щастливата звезда на Неманя Радулович изгрява през 2006 г., когато той дебютира в парижката зала „Плейел“, заменяйки прочутия Максим Венгеров, който по това време има проблеми с ръката си. Радулович печели награди от няколко престижни конкурса по цигулка и развива активна кариера като солист на най-реномираните оркестри в Европа и по света. Свирил е с Мюнхенската филхармония, Немския симфоничен оркестър – Берлин, Щатскапеле – Дрезден, Токийския симфоничен оркестър, Симфоничен оркестър „Йомиури“ – Токио, Симфоничен оркестър на Монреал, Испански национален оркестър, Филхармоничния оркестър на Холандското радио, „Камерата Залцбург“ и много други елитни състави. Днес той е ексклузивен артист на най-престижната звукозаписна компания за класическа музика Deutsche Grammophon.

Като свое кредо Неманя Радулович описва желанието да има свобода да почувства музиката и да я сподели с публиката, като придава на класиката образ от нашето съвремие. Цигуларят не приема идеята, че класическите музиканти са хора във фрак и папийонка, затова излиза на сцената с кожени дрехи. Той е прочут също и със своята дълга коса, с каквато прическа е от 17-годишен. За него тя има смисъл на броня, на защита, благодарение на която може да се чувства на сцената сам със себе си.

Стремежът към свобода и желанието за разширяване на границите на класическата музика са определящи за всички програми, които Радулович предлага на публиката. „Аз се гордея със сръбската музика. На Балканите имаме богат фолклор и традиции. Хубаво е да съберем всичко на едно място и да го представим пред света. Западните държави много обичат това съчетание. Вероятно харесват ритъма в нашата музика и казват, че тя е пълна с живот.“ – констатира музикантът.

Оркестър Double Sens съществува от 11 години. Радулович го създава с идеята да събере свои приятели от бивша Югославия и Франция. „Голяма част от музикантите в оркестъра имат съпрузи, братя или сестри в чужбина. Ето защо всичко при нас е двойно, откъдето идва и името на оркестъра.“ – усмихва се цигуларят. С Double Sens той осъществява записи за няколко свои албума, сред които „Фантазия Паганини“ (2013), „Пътуване към Изтока“ (2014), „БАХ“ (2016), „Чайковски“ (2017) и наскоро издадения от Deutsche Grammophon „Байка“ (2018).

Билетите за концерта на Неманя Радулович и Double Sens са в продажбата на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, в билетния център на НДК, на Ticketsbg.com и в мрежата на Eventim. Цените са от 30 до 80 лв.

За да участвате в играта за пет двойни покани, слушайте предаването „За града“ всеки делничен ден от 13:30 до 17:00 ч., Отговорете на въпроса, зададен от водещите, на кратък номер *7576. В петък ще обявим имената на печелившите в ефира на bTV Radio.