ВиК дружествата в страната са получили указания да прекратят отчетите на водомери по домовете на потребителите до края на извънредното положение на 29 март, съобщи регионалният министър Петя Аврамова на специален брифинг за мерките срещу разпространението на коронавирус. Целта е да се избегнат контактите между инкасаторите и клиентите.

Потребителите на вода могат да подадат самоотчет чрез сайта на съответното ВиК дружество, чрез обаждане по телефон или чрез есемес. Тези, които не подадат такива самоотчети, ще получат сметки на база „служебни резултати, основавайки се на данни от предишен исторически период“.

Що се отнася до плащанията на битовите сметки и регионалният министър Петя Аврамова препоръча да се извършват по електронен път.

За тези, обаче, които искат да платят в брой, са взети всички мерки за избягване на заразата – помещенията са дезинфекцирани, а служителите в тях са подготвени.

В касите ще се допускат толкова клиенти, колкото са гишетата, за да се избегне струпване на хора, заяви Теменужка Петкова.

Освен това се удължава срокът за плащането на битовите сметки. Постигнато е споразумение с енергоразпределителните дружества от 10 дни гратисният период да бъде удвоен, т.е. 20 дни, а тези, които не могат да се вместят в тях, могат да постигнат индивидуално споразумение с въпросното ЕРП.

Енергоразпределителните дружества са поели ангажимент да осигурят непрекъснато снабдяване с ток на домакинствата и институциите. В тази връзка се прекъсват всякакви планови ремонти, а ще се отстраняват само аварии по мрежата.

Специално внимание се отделя на електроснабдяването на болниците и през следващите дни ще бъдат направени проверки на техните трафопостове и мрежи от дружествата, разкри министър Петкова.

Как ще изпълняват своите задължения ЕРП-тата, ще следи КЕВР, заяви председателят на комисията Иван Иванов.

Що се отнася до идеята за мораториум върху плащанията на сметките, министър Петкова и Иван Иванов, я определиха като изключително опасна и застрашаваща фирмите.