На 15 октомври във Франкфурт на Майн с тържествен концерт бяха открити „ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ“, една инициатива на Европейската централна банка, която тази година е посветена на България и се организира в сътрудничество с Българската народна банка. Събитието се състоя в голямата зала на престижната Alte Oper, в присъствието на почти 2000 души – официални лица, сред които Н.Пр. г-н Ради Найденов, Извънреден и пълномощен посланик на Р. България във Федерална република Германия, както и висши служители от европейски финансови институции. Концертът  започна с три кратки речи, произнесени от г-н Марио Драги, Президент на ЕЦБ, г-н Иван Искров, Управител на БНБ и проф. Феликс Земелрот, Заместник-кмет по културата на град Франкфурт. Гостуващият специално за форума Оркестър на Класик ФМ радио под палката на изявения български диригент Григор Паликаров, изпълни емблематични произведения от българската музикална култура, като Рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров и „Ръченица“ от сюитата Тракийски танци на Петко Стайнов. Непредвидено, поради заболяване на солистката Надя Кръстева, програмата на концерта претърпя промяна в последния момент. Този факт даде възможност на пианиста Людмил Ангелов да покаже още по-пълно своя уникален талант, опит и желязна издържливост на сцената. В първата част той завладя публиката с един от най-хубавите български клавирни концерти – Концерт за пиано и оркестър №3 от Панчо Владигеров, а вместо предвидените арии от български и италиански композитори, във втората част на концерта Ангелов изпълни солова програма от три пиеси на Фр. Шопен и една от Мориц Мошковски. Този концертен подвиг на Людмил Ангелов не е случайност, защото той отдавна е познат на публиката по света като изключителен музикант и вещ познавач на шопеновата музика, който умее да поддържа огромен репертоар. Изпълненията на пианиста, както и блестящото представяне на Оркестъра на Класик ФМ радио, бяха посрещнати с възторжени овации от немската публика, а след края на програмата оркестърът беше извикан на бис. В своя отзив за концерта за Frankfurter Rundschau пише: „53-годишният българин е човек на физическия, земен тон, той подхожда към Шопен не с ефирна елегантност, а по-скоро със страстен устрем, с което се представи изключително добре......Тъмните, дълбоки тонове от произведенията на българските композитори, прозвучаха с много искреност, мощ и прецизност в изпълнението на Оркестъра на Класик ФМ радио,..... оставяйки отлично впечатление.“

На 18 октомври Оркестърът на Класик ФМ радио, но вече в камерна формация, изнесе втори концерт в рамките на „ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ“. На него бяха представени младите български таланти Елин Колев (цигулка), Лора Маркова (цигулка) и Виктория Василенко (пиано). В Mozartsaal на Alte Oper солистите и оркестъра, отново под умелото ръководство на Григор Паликаров, свириха с много енергия, стилово единство и проникновение произведения от Й. С. Бах, Фр. Дрдла, А. Вивалди, М. Големинов и отново бяха извикани на бис.

„ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ“, които тази година се провеждат под надслов „Пъстроцветната България“ ще продължат до 12 декември. В  програмата предстоят  концерти на Детския хор на БНР и формация „Драгостин Фолк Национал“ с диригент Стефан Драгостинов, спектакли на Столичния куклен театър и трупата на Нешка Робева с постановката „Мистерията Еньовден“. През м. ноември на форума ще гостуват също джаз-музикантите Ангел Заберски, Васил Петров, Стоян Янкулов, Михаил Йосифов, Борис Таслев и брас квинтет. Двата джаз-концерта, както и изявите на Оркестъра на Класик ФМ радио се организират от екипа на музикална агенция „Кантус Фирмус“. 

https://www.ecb.europa.eu/events/cultural/cultdays/2014/html/index.en.html

https://www.facebook.com/culturaldays