Столичният инспекторат инициира кампанията „Да изчистим грозното от градската среда“, която включва премахването на нелегални графити, отстраняването на всички стари неработещи телефонни шлемове в града, които не се използват по предназначение, както и на самоделно изработени рекламно-информационни  елементи по стълбове, дървета и пътни знаци. Засилват се и правилата по разделното събиране на отпадъци. Продължава и процеса по премахване на излезлите от употреба МПС, както и на незаконни гаражни клетки, като повече от 200 са отстранените до момента.

Инспекторите предприемат засилване на мерките за контрол на нерегламентирано писане и драскане върху фасади на сгради в столицата. Екипи на Столичния инспекторат са установили нерегламентирани прояви по повторно надраскване на вече почистени места. Сред тях са Дом-паметникът на военноинвалидите, 12-то СОУ „Цар Иван Асен II”, релефът на Георги Раковски на ул. „Г. С. Раковски“, сградата „Царевец“ при Орлов мост и др. Още в сряда бяха премахнати повторно изрисуваните графити от фасадата на Дом-паметника на военноинвалидите на ул. „Христо Белчев“ № 21 чрез екосъобразна специализирана система. „Почти липсва неусвоено място от напористи графити художници; хора, които искат да изявят творческите си способности и от обикновени драскачи- хулигани. Проблемът е особено видим в централната градска част, където освен върху стари фасади, драсканиците се виждат и върху наскоро реновирани сгради“. Това заяви директорът на „Контрол на рекламната дейност“ в Столичния инспекторат Иво Пенев в ефира на bTV radio. „Когато някой целенасочено издирва и набелязва чисти места, които да подпише, няма как да заловим всички тези хора, тъй като така или иначе са си намислили да го направят. Има примери на такива надписи и подписи сме видели на високи етажи на дадени сгради, като например на 5-тия етаж на сграда на ъгъла на бул. „Витоша“ и бул. „Патриарх Евтимий“ в столицата“, посочи още той.

„Има нерегламентирани графити, които са дело на футболни хулигани, като има цели отсечки от улици, които са буквално изрисувани с нецензурни изрази на футболна тематика. За съжаление, има и свастики, които нарушават както целостта на дадената фасада, така и накърняват достойнството на определени групи от хора, живеещи от десетилетия на територията на града ни“, допълни Пенев. По думите му, през последните 2 години са почистени 4000 кв.м. надписи върху емблематични сгради, сред които Софийският университет, Националната опера и балет, Националната библиотека, Народния театър „Иван Вазов“, метростанции, подлези и други обществени площи. „Столичната община не може да бъде цензор на това коя картина да кажем, че е изкуство или не. Ние нямаме такива претенции. За нас е важно да разграничим легалното от нелегалното. Когато има разрешение на дадено място да се твори, всяка една творба бихме могли да я наречем „изкуство“, “.

Според Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община, санкциите за установено нерегламентирано писане, драскане и рисуване варират от 100 до 5000 лв.  „В последните месеци са заловени 20 лица докато рисуват и глобите им са издадени. Те могат да бъдат обжалвани, според законовия ред в нашата страна. Когато едно лице, което няма доходи или е на ниска възраст, какъвто е по-големия контингент от занимаващите се с такива прояви, тогава глобите отиват в по-нисък диапазон“, поясни Иво Пенев. Той посочи практиката в Чешката република към подобни лица, драскали нелегално и са увредили фасади на сгради или други обекти. Те „се наказват с т.нар пробация – да изтрият тяхната рисунка, но и да положат общественополезен труд в определен брой часове по премахването и на други графити. Това наистина е една нелека работа, така че да може да се прецени колко голяма е нанесената вреда“, подчерта директорът на „Контрол на рекламната дейност“ в Столичния инспекторат. Пенев припомни, че ползвателите и собствениците на сгради също имат задължението да ги поддържат в добър вид.  

„Поставили сме си задачата заедно с Общинска полиция и МВР да синхронизираме действията си“ каза той. „Видеонаблюдението ни помага много. Нямаме досега случай, в който при връчване на акта за установяване на административното нарушение и когато той е заплашен с глоба до 5000лв, да не напише в полето за обяснение, че съжалява за постъпката и се разкайва за деянието си“, сподели Пенев. „За нас е удовлетворително, че хората разбират, че не е редно и се въздейства възпитателно. Редно е да имаме по-голямо уважение към града и към средата, в която живеем. Когато оценяваме, че нещо в Европа е красиво, то е такова, защото се пази. Редно е да го правим и тук“, добави той.

Цялото интервю на Георги Митов с Иво Пенев от Столичния инспекторат ще откриете в звуковия файл: