Празнуваме 11 години bTV Radio с любопитни личности, които са допринесли за това животът на другите да бъде по-лесен и добър. Тези супер хора имат опит и истории, които си струват да бъда разказани.

Наш партньор е доброволческата платформа TimeHeroes, в която от 2012г. насам са се регистрирали близо 90 000 души, за да натиснат поне веднъж зеления бутон „Ще участвам!“ в някоя доброволческа мисия. Някои ще изпратят ценна и необходима вещ на непознат,  други прекарват един ден в социална кухня, за да зарадват някого с топла храна; трети - разхождат куче от приют и др.

„За всеки човек има мисия“, заяви в ефира на bTV Radio Наталия Иванова - главен редактор на TimeHeroes. „Всяка акция има своя специфика. Организаторите са помислили за логистичните въпроси в 90% от случаите. Чувството за споделеност е нещо естествено сред доброволците и има организирани пътувания. Всичко е описано“, допълни тя. „Внимателно проверяваме организациите, с които работим. Всяка организация или човек, които искат да бъдат подкрепени, преминават през проверка. За нас е важно да няма търговска дейност за организацията, която търси помощ. Може да е НПО /сдружение или фондация/ или физическо лице, което иска ясно да подобри нещо в обществена полза“, подчерта Наталия Иванова.

Според Моника Симеонова, „най-много помага ясно дефинирана мисия или инициатива, за да представиш себе си в този контекст. Често имаме мисии, които не са насочени към конкретен тип хора, а за облагородяване на читалища, детски градини, площадки“, посочи тя. Моника Симеонова лично стига до избора да стане доброволец. Описва го като „лично търсене, което да ме накара да се почувствам по-добре“. Тя отдава време и енергия на децата от дома във Враца. „След първите няколко посещения, в които се сблъскваш с реалността и тази общност, идва удовлетворение и вдъхновение…Един от любимите й уроци е, че нещата, които ме правят щастлива, не е задължително да правят щастливи и други хора“. Според нея, на децата от дома във Враца им липсва пример за добро отношение между хората, добро приятелство, видове професия, които да изберат. „Тези срещи им помагат да станат градивна част от обществото“, убедена е Моника Симеонова.

„В западния свят, когато кандидатстваш за работа или университет, е важно да присъства доброволчески опит. Започва да се наблюдава такава тенденция и у нас. Все повече корпорации и фирми се свързват с нас, за да намерим начин как да насърчим доброволчеството като част от колективната култура на тези организации“, добави Наталия Иванова.

TimeHeroes развива и младежко доброволчество със стартирането на третия сезон на доброволческото състезание на училищата "Купата на героите“. В момента са включени 30 доброволчески клубове в цялата страна, като се набират ученици, които искат да станат доброволци.

Припомняме ви, че платформата отбеляза 10 години с фотоизложба на Денислав Стойчев, който пропътува над 5000 километра, за да заснеме 27 доброволчески акции от последната година. От 28.11 до 8.12.2022г. предстои още една експозиция, която ще бъде разположена пред Народния театър по случай Международния ден на доброволеца /5 декември/.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с Наталия Иванова и Моника Симеонова от TimeHeroes, разположено в звуковия файл: