bTV Radio отбелязва 12 години от своето създаване заедно с художника Калоян Илиев – Кокимото. Неговата изложба WILD WILD EAST може да видите до 28.10. включително в галерията „Little Bird Place” в София.

Визуалният артист разказва за раждането на своя псевдоним: „Трябва да нося нещо азиатско в мен самия не само чрез стила ми и това, което изобразявам, но дори чрез името си.“ Той определя артистичния си прякор като нещо „характерно и обобщаващо за всичко, което прави“.

„Творчеството ми засяга всичко, което аз преживявам не само като творец, но и като човек“, разкрива художникът за вдъхновението зад своите провокативни творби. „Всеки създател на герои малко или много рисува себе си“, добавя той.

Кокимото живее във Варна, но има голям опит със световната „консумация“ на изкуство. „Преди всичко гледам да съм реалист. (…) Но не може да се отрече, че има пазар за изкуство“, отговаря той на въпроса за перспективата в България.

Той не отразява актуалните събития от света директно. Вместо това, художникът разказва: „Рефлектирайки върху мен, всяко едно нещо се трансформира и аз пак давам своята позиция (…) по един абстрактен и сюрреалистичен начин.“

Освен работата си като художник, Кокимото се занимава и с педагогика. Той преподава на деца от 1-ви до 10-ти клас. „Отправна точка за тях е това, което аз съм направил до момента. Аз съм им най-добрият пример“, споделя той за своята философия като учител. „Целия този опит, който съм събрал до момента, го предавам директно на децата“, допълва Кокимото.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с Калоян Илиев-Кокимото, разположено в звуковия файл: