Светът спомнят за атентатите от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон, при които загинаха близо 3000 души.

Възпоменателни церемонии са предвидени и в двата града, където преди 13 години самолети, пилотирани от терористи, се врязаха в сградите на кулите-близнаци на Световния търговски център и на Пентагона.

Ню Йорк вече има свой музей в памет на жертвите на атентатите, разположен на 20 метра под земята, обграден от бетонни стени и описван като един от най-мрачните музеи в света. За първи път Мемориалният площад „11 септември”, разположен над музея, ще бъде отворен за обществеността през част от деня вместо само за близките на жертвите. След кратка церемония в памет на жертвите, която ще се състои на площада, всеки ще може да го посети от 18:00 до 22:00 часа местно време.

Посетителите ще имат възможността да присъстват и на момента, в който небето над Ню Йорк ще бъде пронизано от два мощни светлинни лъча, символизиращи сринатите кули близнаци.

Спомен за 11 септември

Рано сутринта на 11 септември 2001 г. 19 терористи установяват контрол над четири пътнически самолета, излитащи от Източното крайбрежие на САЩ към Калифорния. Специално са подбрани самолети за далечни направления, тъй като техните резервоари са напълно заредени с гориво. Два от тях се разбиват в Кулите близнаци в Световния търговски център в Ню Йорк. Събитието се излъчва на живо по цял свят, след като телевизионните станции пристигат, за да отразят първото сблъскване. Третият самолет се разбива в Пентагона.

При атаките загиват всички пътници в самолетите и близо 2500 души, които са в сградите. След по-малко от два часа кулите се сриват до основи. Единствено четвъртият отвлечен от терористи самолет не успява да достигне целта си, за която се смята, че е била Белият дом. Той пада в поле в Югозападна Пенсилвания. Предполага се, че терористите са загубили контрол над самолета след съпротива от пътниците.

Трагедията, която отне живота на близо 3000 души, е повратна точка във вътрешната и външната политика на САЩ и на световния ред въобще. След тези безпрецедентни атаки бе подет поход срещу тероризма. Последва нахлуване в Афганистан, за да бъдат свалени от власт талибаните, които дават убежище на „Ал Кайда”.

Много държави по света засилват мерките за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство. След продължилото десет години преследване през май 2011 г. при американска операция беше убит ръководителят на „Ал Кайда” Осама бин Ладен.