На днешния 19 февруари се навършват 142 години от гибелта на Васил Левски. Паметта на Апостола ще бъде почетена с различни прояви в цялата страна.

В София ще бъде отслужена панахида в памет на Апостола в храма „Света София". След нея литийно шествие ще премине по улиците до паметника на Левски. В 18:00 часа там ще започне възпоменателната церемония.

В нея ще участва и президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава ще произнесе слово и ще поднесе венец пред Паметника на Апостола на свободата.

През целия ден се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства в района.

Вицепрезидентът Маргарита Попова ще бъде на посещение в Ловеч, където в 11:30 часа в храма „Успение Богородично” в града ще присъства на Панихида за Апостола, която ще бъде отслужена от Ловчанския митрополит Гавриил. В 12:00 часа пред паметника на Васил Левски в Ловеч Маргарита Попова ще участва в церемонията за отбелязването на годишнината.

Всички помнещи делото на Апостола ще тръгнат на факелно шествие в памет на великия българин в центъра на Русе, което ще измине разстоянието от площад „Хан Кубрат” до Паметника на Свободата.

В Стара Загора ще се проведе общоградски ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски, в който по традиция ще се включат ученици от СОУ „Васил Левски”. По-рано ще бъде отслужина и заупокойна Света литургия в памет на йеродякон Игнатий.

Казанлък също ще се включи в отбелязването на годишнината като за първи път в програмата за отбелязване паметта на Апостола на Свободата ще се проведе почетно шествие. То ще тръгне в 10:30 часа от паметната плоча на Васил Левски, ще премине по бул. „23 Пехотен Шипченски полк" до бюст-паметника на Дякона в едноименния жилищен квартал. Преди това, в 10.00 часа, в храм „Св. Троица” ще бъде отслужена панихида.