Централната избирателна комисия (ЦИК) наложи на ДПС 4 глоби за агитация на чужд език. Комисията реши да глоби три пъти за три различни нарушения Лютви Местан и еднократно - Хюсеин Хафъзов. Поводът е агитация на чужд език, в случая – турски, в различни населени места по време на предизборната кампания. Сред местата са селата Върбовка, Долни воден, Подкова.

За всяко от нарушенията на Местан и Хафъзов глобата варира от 200 до 2000 лева, което означава, че лидерът на ДПС може да бъде санкциониран с 6000 лв. Решението беше взето с 11 гласа „за” и 3 „против” - на представителите на ДПС.

Освен това, относно изказвания на Хафъзов, които могат да се тълкуват като призив за национално и етническо противопоставяне, ЦИК ще сезира прокуратурата. Там казусът е особено заплетен, защото става дума за агитация на територията на Турция, а българските закони не могат да действат на територията на друга държава. Затова Комисията прие, че може да се търси и отговорност за нарушение на добрите нрави. До момента ЦИК три пъти се е произнасяла за агитация, но санкциите са били за партията ДПС, а не за конкретни лица.

Междувременно се проведе пореден протест пред ЦИК тази вечер. Този път демонстрацията бе насочена срещу агитацията на чужд език, извършвана от ДПС. Протестиращите се възмутиха от факта, че вече веднъж ЦИК отказала да разгледа жалби по този повод.