Шест дни след изчезването на първия председател на Държавната агенция за национална сигурност Петко Сертов полицията продължава да работи по всички версии и няма потвърждение на нито една от хипотезите си. Това съобщи в ефира на bTV главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

От началото на издирването органите на реда проследиха последните стъпки на Сертов до късния следобед на 5 декември, когато следите му се губят. Оттогава от МВР твърдят, че нямат никаква информация за местонахождението и състоянието на Сертов.

Той беше обявен за издирване и от Интерпол – с жълта бюлетина за изчезнали лица. „Това не е нещо необичайно, още повече, целта е той да бъде намерен. Ние проверихме съответните гранични пунктове, имаме координация с Гранична полиция и съседните държави – нямаме положителен отговор той да е влязъл в някоя от съседните държави, но продължаваме да го търсим и зад граница”, коментира Светлозар Лазаров.

„В общи линии, това, което колегите направиха, е да изчистят детайлите от петък. Изяснено е неговото придвижване, местата, които е посетил, и действията, които е предприел, после прекъсва информацията”, посочи още главният секретар на МВР.

По думите му, една от версиите за изчезването на Сертов е пътен инцидент на трудно достъпно място. „Ако имахме конкретна следа, щяхме да обявим и пред обществото, търсим съдействие от гражданското общество и медиите”, подчерта отново Светлозар Лазаров ден, след като призова за помощ и съдействие хората.

„Наясно сме какво е работил Сертов, какви доходи е получавал, семейството е било финансово осигурено. Не виждаме досега нещо необичайно. Разследват се здравословното състояние, потърсени са всички лечебни заведения, но не беше открит там”, посочи още Лазаров.

Главният секретар на МВР коментира и случая с катастрофата на магистрата Лозан Панов, който след инцидента се отказа от кандидатурата си за председател на Върховния касационен съд. „Когато настъпи произшествието, липсваше очевидец. Колегите проведоха оперативно-издирвателни действия, имаме някои насоки. Първо да изясним кой е извършителят, после да мислим дали е нарочно заради ВКС”, призова Лазаров.