Точно седмица остава до предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Пет дни остават на кандидат-депутатите за агитация.

Централната избирателна комисия (ЦИК) е в пълна бойна готовност, а вече има и обобщени данни за основните параметри на предстоящия вот. Кандидатите за народни представители са малко над 6000, а отказалите се са общо 11 души. 774 пък са кандидатските листи, а наблюдателите са около 7600 души.

Секциите в страната са 11 724, а тези в чужбина - 428 в 59 държави. Бюлетините са 32 вида. 31 от тях са за избирателните райони в страната, а една обща - за чужбина. ЦИК отчита общо 75 сигнала за нарушения.

От неправителствения сектор са установили, че в своите указания ЦИК е обявила, че дори отрязъкът с номера на бюлетината в долния ъгъл да не е откъснат, тя пак ще се брои за действителна. Освен Комисията, сезирали и съда, но сигналът им бил определен като недопустим. Според тях така има опасност да се разкрие тайната на вота, тъй като когато такава бюлетина бъде използвана, много лесно може да бъде свързан гласоподавателят с конкретната бюлетина и съответно направеният избор в нея. Оттам нататък се отваря вратата за контрол върху гласуването и оказване на натиск.

 

Според експертите, така се дописва Изборният кодекс. От Комисията обаче твърдят, че проблемът не е сериозен и е следствие на разсеяност. Наблюдателите са в тревога и от факта, че Върховният съд е отрязал възможността гражданите да го сезират за рискови изборни практики, като тази с отрязъка на бюлетината. Идентификацията на бюлетината се прави по последните четири цифри от номера й.

В навечерието на вота националистически формации организираха протест пред сградата на Комисията с искане за намаляване на изборните секции в Турция. Върховният съд беше дал указание за намаляване на броя им с осем, но в последствие промени решението си.