Проекти с европейско финансиране на стойност половин милиард лева са под въпрос, научи bTV от свои източници в кабинета „Борисов”. Три са оперативните програми, по които ще загубим много пари, ако новото правителство не успее да навакса закъснението.

Оперативните програми „Околна среда”, „Регионално развитие” и „Развитие на селските райони” са с най-голям риск от загуби. Проблеми има и с „Техническа помощ” и „Административен капацитет”.

Само в регионалното министерство има риск от загуба на 106 милиона евро по текущи проекти, свързани с градския транспорт на общините, проекта на ларгото на културното министерство и 8 милиона за туризма. Застрашени са и проекти за ремонт и болнично оборудване.

До края на ноември 2015 г. трябва да се изпълнят и 22 рискови проекта, по които още няма избран основен инвеститор, предупреди министър Лиляна Павлова.

„Тепърва трябва да се проведе процедура, да се изберат и да приключат до ноември. Ако не се случи, ще върнем тези 280 млн. на Брюксел и ще трябва тези проекти да ги довършим с бюджетни средстава, което е риск - да оставим разкопани градове и недовършени инвестиции”, предупреди Павлова.