Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов осъдиха остро терористичния акт срещу редакцията на сатиричното списание „Шарли Ебдо” в Париж. В свои позиции, изпратени до медиите, двамата държавници изразиха и своите съболезнования.

Новината за престрелката в редакцията на френския сатиричен вестник “Charlie Hebdo”, довела до убийството на невинни граждани, дълбоко ме потресе и наскърби. Република България остро осъжда този варварски акт на насилие и тероризъм“, се казва в писмото на Росен Плевнелиев до президента на Франция Франсоа Оланд.

Българският държавен глава изразява най-дълбоки съболезнования към семействата и близките на загиналите, както и пожелание за бързо възстановяване на ранените.
„Република България е съпричастна с болката на френския народ и ще продължи сътрудничеството със своите партньори в борбата с тероризма в името на ценностите, в които вярваме и които изповядваме“, заявява още в писмото си президентът Росен Плевнелиев.

България остро осъжда нападението над редакцията на „Шарли Ебдо” и извършените убийства в Париж“, гласи изявлението на министър-председателя Бойко Борисов.

В нас този кървав терористичен акт предизвиква гняв срещу насилственото отнемане на човешки живот и посегателство срещу свободата на словото. Изразяваме солидарността си с френския народ в този тежък за всички нас и Европа момент и съпричастност към скръбта на семействата и близките на загиналите.

Няма кауза, която да оправдава терора.

Като съюзници в НАТО и ЕС, България и Франция работят заедно за отпор на новите заплахи пред сигурността и мира. Заедно с нашите партньори ние сме уверени, че тероризмът ще бъде победен, каквито и усилия да изисква от нас тази борба“, заявява още премиерът.