България се нарежда на пето място в Европа по затлъстяване в детска възраст, съобщи председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания доцент Светослав Ханджиев на пресконференция в "Албена". В курорта утре се открива четиринайсетото издание на международния симпозиум по хранене и затлъстяване "Академик Ташо Ташев" с участието на учени от България, Франция, Израел, Гърция, Турция и други, съобщи БТА.

В България делът на децата с наднормено тегло достига 19,8 на сто, посочи доцент Ханджиев, като цитира проучване, представено на Европейския конгрес по затлъстяване през пролетта в Прага. Според прогнозата на експерти към 2030 година 89 на сто от българското население ще бъде с наднормено тегло.

Българските деца седят най-много пред екрана на телевизора и компютъра - средно по 25,7 часа за седмица, съобщи председателят на асоциацията резултатите от друго изследване в рамките на европейския проект EPHE.

Обездвижването, прекомерната употреба на сол, на сладки продукти, недостатъчната консумация на кисело и прясно мляко, на плодове и зеленчуци са сред причините за трупане на излишни килограми.

Много е важно да се предприеме профилактика на затлъстяването още в ранна детска възраст, когато се формира броят на мастните клетки и се определят хранителните навици, поясни Светослав Ханджиев. По думите му, ако се предприемат мерки в първите шест години от живота на детето, рискът от затлъстяване е 25 на сто, след 18-годишна възраст тази опасност нараства до 75 на сто.

Повече от 130 деца, родители и учители участват в Училището за здраве, което асоциацията организира за трета поредна година в курорта "Албена" с уроци по хранене и със спортни занимания.