Всяка държава е уникална по своему, но България е уникална с това, че е най-бедна в Европейския съюз. Освен това 10% от нашето население е свързано по някакъв начин с ислямската религия и съотношението между християни и мюсюлмани продължава да се влошава във вреда на християните. Това заяви в предаването "Тази сутрин" бившият министър на отбраната Бойко Ноев.

Влошаването на двата фактора - по-бедна и етнорелигиозният състав на населението, безспорно подхранва националистическите партии, които от вчера говорят за смяна на геополитическата ориентация на България. Просто една от тези партии иска България да бъде в Евроазиатския пакт, допълни Бойко Ноев. Според него това е сериозна промяна и е заплаха за националната сигурност.

„Аз съм съгласен с тези, които казват, че това не е бежански проблем, а е своеобразен геополитически проблем. Това е едно преселение на големи групи хора, което създава неочаквани проблеми за Европа. То ще засили противоречията в Европейския съюз. Това ще го видим съвсем скоро, тъй като при никакво положение част от европейските страни няма да приемат позицията на Германия.

Смятам, че канцлерът Меркел допусна сериозна грешка обявявайки, че Германия е готова да приеме едва ли не всички, които желаят да отидат там. Това създава проблеми не само за германското общество, но това е дето се вика техен проблем. Това създава проблем на обществата по пътя на мигрантите, защото виждате какво става в Сърбия, в Унгария, а вероятно може да се случи и в България при някакви обстоятелства”, коментира още бившият министър на отбраната.

„През 2013 г. в България имаше политици, които казаха че бежанците ще подобрят генофонда на българите. Не съм съгласен с тези, които смятат, че по този начин ще се реши проблемът с работната сила в Европа, това е позицията на Великобритания изразена чрез „Икономист” и е опасно българските политици да подхващат тези. За България това няма да бъде валидно. Продължавам да твърдя, че за България това е проблем за нашата национална сигурност.

Смятам че тези хиляди, десетки хиляди млади мъже, здрави мъже, трябва да хванат пушките и както нашите предци и както европейските народи в миналото, когато някой е застрашавал тяхната територия, начин на живот, техните семейства, с пушка в ръка са се биели и са загивали.

Европа и НАТО трябва да помогнат на тези хора да се върнат и да победят тези нашественици, които им режат главите и им изнасилват жените”, допълни още Бойко Ноев.

„Европа, която е свикнала да работи в една постоянна обстановка, трудно се справя с такива неща. Европа сега ще се свие, ще се национализират системите за сигурност”, каза още Ноев.

Защо в България не се задържа никой, защото България чинно и много дисциплинирано, може би най-дисциплинираната страна в Европа, която приема бежанците, описва ги, сваля им отпечатъци на тези, които хване и ги регистрира, но тези хора си заминават, коментира Бойко Ноев и допълни, че трябва да направим всичко възможно, за да опазим своите граници.