Часове делят вложителите на Корпоративна търговска банка от блокираните им с месеци гарантирани влогове. От 4 декември започва изплащането на сумите до 100 000 евро в клоновете на девет банки в страната.

Държавата ще възстанови блокираните в КТБ общински пари. Това трябва да се случи до 1 февруари, реши правителството в сряда.

От четвъртък в банковата система на България ще се завъртят още 3,7 млрд. лв. - това са гарантираните от държавата пари в КТБ. Девет банки ще разпределят парите в общо около 1500 банкови офиси. Създадена е специална организация за първия ден - допълнителни служители ще посрещат клиентите и ще ги напътстват какво трябва да попълнят, за да не се губи време на касите, други пък ще дават информация пред кои клонове има по-малко хора и ще пренасочват вложителите към тях.

Вера Христова е един от вложителите в КТБ. Шивашката й фирма е в ремонт, който стои недовършен от месеци - всики пари на дружеството, които надхвърлят гарантираните от държавата депозити, са блокирани в КТБ. Загубила е и 0,5 млн. евросредства.

„При 23% лоши кредити и 50 млрд. лв. предоставени кредити означава минус 15 млрд. лв. в тази система и някой трябва много сериозно да мисли къде ще остави парите си и какво ще прави с тях, като ги получи утре”, подчертава Вера Христова.

Икономистите са изчислили, че ще са нужни между 5 и 7 работни дни, за да бъдат обслужени всичките 250 000 вложители в КТБ.

Възниква обаче въпросът какво се случва с изтеглените суми. „Изведнъж на пазара на апартаменти в София или другите големи градове ще има твърде много покупки при твърде малко предлагане, т.е. там ще се предизвика един вид проблем, ще се вдигнат цените”, прогнозира финансовият анализатор Георги Ангелов.

От 4 декември общините ще могат да разполагат с парите, които бяха запорирани в КТБ - около 80 млн. лв. „Надявам се от утрешния ден проблемът КТБ за българските общини да не съществува”, коментира председателят на Националното сдружение на общините Тодор Попов.

Позициите на другите трезори са добри, уверяват банкерите, и очакват ръст на тегленията на кредити и откриването на депозити догодина, заради по-добрите условия след краха на КТБ. „Лихвите надолу. Това е елементарното правило за търсенето и предлагането - когато има свръхпредлагане, а стоката е пари, в момента със свръхредлагане нейната цена пада”, обясни Петър Андронов, изпълнителен директор на банка.

За последните 4 години лихвите по депозитите и кредитите са паднали с повече от 2%. Прогнозите са, че през следващата година могат да се свият с още близо процент.

Най-повтаряният съвет към вложителите за четвъртък е да не бързат да се редят по опашки, а да изчакат десетина дни. Банковите служители са предупредени и за измамници, така че всеки един клиент ще бъде обслужван много внимателно и въпреки създадената организация, това ще изисква време.

Мерки за сигурност в деня на тегленето

Експертите по сигурност ни съветват директно - да не се докосваме физически до парите си, а направо да ги преведем в друга банка. Този е най-сигурният начин да се предпазим от кражба по пътя от банката до друга банка или пък до вкъщи. Експертите напомнят още, че ситуацията в момента е предпоставка и за вълна от домови кражби така, че вариантът „пари под дюшека” не е препоръчителен.

В над 1000 банкови клона ще се изплащат пари. Толкова са и потенциалните работни места за крадците. „Нашата работа ще си я свършим, но не е нужно да си слагат гражданите по джобовете по 14 000 евро – толкова, колкото ще бъде средната сума, изтеглена от вложителите”, коментира министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Здравко Дерелиев е специалист по сигурност и охрана. Дава съветите си и като експерт, но и като жертва на кражба. Преди 8 години той е проследен от банков салон. Целта били изтеглените от него 20 000 лв., а схемата на крадците - най-изпитаната. „И в крайна сметка това беше случаят със спуканата гума. И тяхната цел е човек, докато възстановява гумата, да остави чантата с пари вътре. Бях с две идентични чанти. В едната компютър, в другата пари, просто взеха чантата с компютъра”, обясни експертът.

И така Дерелиев съветва, първо, да не носим пари със себе си, а да ги преведем директно. Ако все пак ни трябват пари на ръка, най-добре да сме с приятел. „Колкото е възможно по-малко хора да знаят, че ще теглим пари в този момент. Задължително е човек да е подсигурил транспорт. Най-добре е втори човек с автомобил, който е добре да ни чака максимално близо до входа на банката”, съветва експертът.

Освен това, важно е и къде прибираме сумата, докато стигнем до колата. „Добре е парите, дори да не са в чанта, защото чантата е нещо, което много лесно може да бъде отнето в тълпа. Добре е хората да се оглеждат, като теглят пари”, посочи още Здравко Дерелиев.

Специалистите казват, че крадците не се разпознават лесно. Те са вътре в банковия клон и чакат на същата опашка.

Според нормативната уретба суми до 5 000 лв. са свободни за пренасяне. Между 5 000 и 15 000 лв. е добре да се ползва автомобил, в който да има минимум каса. При пренос на суми над 20 000 лв. клиентът трябва да бъде придружаван от инкасов автомобил. На практика обаче това не се случва, защото няма контрол върху правилата и клиентите си спестяват този разход.