Няма да зависим от Реформаторския блок, а ще направим широко парламентарно мнозинство, за да няма поставяне на условия, които са нелогични и невъзможни. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в студиото на „Тази сутрин”.

Той заяви категорично, че партията се съобразява с волята на над 1 млн. гласоподаватели и затова Бойко Борисов е кандидатът за министър-председател. До консумиране на управленския мандат обаче ще се стигне след консултации с всички парламентарно представени партии за различни секторни политики.

Бившият силов министър посочи, че след разговорите ще има или публично коалиционно споразумение, или поне ясно заявен ангажимент за парламентарната подкрепа на определени политики. „Искаме да сменим хаоса с отговорност”, подчерта той.

Цветан Цветанов направи комплимент на Патриотичния фронт, като заяви, че те „се държат най-национално отговорно, защото ще говорят с всички” и ще подкрепят това, което е важно за страната.

В същото време, във връзка с критични изказвания на Радан Кънев, той коментира, че все още не се знае кой ще бъде лидер на Реформаторския блок т.е. с кого ГЕРБ ще преговаря.

Възстановяване на диалога

Цветанов беше категоричен, че коалиции с БСП и ДПС не са възможни и ако предложената структура на Министерски съвет бъде подкрепена в пленарна зала само от Движението за права и свободи, на следващия ден Бойко Борисов ще си подаде оставката като премиер.

В отговор на въпрос защото тогава въобще ще се срещат с двете партии, вторият човек в ГЕРБ обясни, че „трябва да преодолеем този реваншизъм и това агресивно поведение, което беше наложено в 42 НС”.

Цветанов отбеляза, че е нелогично, че „преди изборите има едно привидно затишие, (а) сега виждаме, че след изборите се активират хора със съпричастност към ДС, които създават деконструктивно поведение в публичното пространство”.

По отношение на собствените си перспективи за втори мандат в МВР, той заяви: „Мога да ви уверя, че това, което сме направили в сектор „Сигурност” е най-доброто за последните 25 години. Най-лошото беше по времето на Орешарски, когато сектор „Сигурност” беше разбит”.

С по-малко депутати, но не по своя вина

С куп таблици и карти пред себе си, Цветанов направи и бърз разбор на вота от неделя. Той обясни по-скормната парламентарна група на ГЕРБ с ниската избирателна активност, като подчерта, че „БСП прави пълно отстъпление” в някои свои „крепости” като Перник, Видин, Враца и Сливен, а също и в ромските махали, където пък ДПС сега отбелязали ръст.

Контролираният вот стана повод и за атака на Цветанов към реформаторите – той посочи, че в Хасково е била проведена операция срещу купуването на гласове, но така и не е било казано кой е бил купувачът.

„РБ заложи не на идеи и на идеологии, а на сина на бившия кмет и на бившия кмет на Димитровград”, посочи Цветанов.