Добра новина за учителите броени дни преди 15 септември - заплатите им ще бъдат увеличени с между 7 и 10% от октомври. Финансовото министерство потвърди за bTV, че за целта ще бъдат осигурени 20 милиона лева.

В училищата и детските градини работят около 120 хиляди души. Учителите обаче са само 78 хиляди. Все още не е ясно как ще се разпределят парите - дали увеличението ще засегне само педагогическия персонал или всички в системата.

Синдикатите изчисляват, че ако увеличението засегне всички, заплатите ще скочат с около 7%. Средната учителска заплата е 750 лева и ще се увеличи с 52 лева.

За непедагогическите кадри увеличението ще е по-незначително, защото заплатите са по-ниски - средно по 600 лева за администраторите и 400 лева за обслужващия персонал.

Ако обаче браншовите организации се споразумеят с министерствата парите да се насочат само към учителите, заплатите им ще нараснат със 75 лева. Още едно уточнение - увеличението ще влезе в сила от 1 октомври и ще важи за последните 3 месеца от годината.

Синдикатите се надяват, че ще бъдат предвидени допълнителни средства и в бюджета за следващата година.