„Поемам тежък риск с тази пресконференция, защото са възможни най-различни интерпретации”. С тези думи на Лютви Местан започна пресконференцията на ДПС. Лидерът на Движението анонсира в сряда, че днес ще даде брифинг за "контролирания, плавен преход към стабилизиране на политическия процес".

Според Местан анализът прави невъзможен пълния мандат на кабинета „Орешарски”. По думите му са възможни 3 варианта. „Първият хоризонт на кабинета Орешарски до октомври 2015 г. и провеждане на избори 2 в 1 – местни и парламентарни; избори догодина по това време и трети вариант – избори до края на годината”, обясни Местан.

„Това ще рече мандат от още 4 месеца, оставка на кабинета „Орешарски” в края на септември – най-късно в началото на октомври, плавно предаване на властта на служебен кабинет и провеждане на предсрочни парламентарни избори в последната неделя на ноември или първата през декември. Нашите предпочитания са към трети вариант – избори до края на годината”, каза още лидерът на ДПС.

ДПС няма никакви амбиции за разширяване на властовите си позиции, заяви в сряда той. "Ще ви изненадам с минимум толкова ясни и конкретни отговори, които да са ясни на всички - и на коалиционни партньори, и на вас, и на международните наблюдатели", обеща лидерът на ДПС в отговор на въпрос дали кабинетът ще изкара 4-годишния си мандат.

„Бих призовал към повече коректност, защото ситуацията и без това е достатъчно деликатна, за да има нужда от превратни интерпретации. ДПС не произнася присъди, няма да го направи и днес. Ще представи позиция за възможния изход и възможния преход за политическа стабилност”, каза днес Местан.

По думите му в обществото били нагнетени много силни очаквания, че Евровотът ще даде отговор на много въпроси. „Трябва да признаем, че евровотът даде отговор на някои въпроси, но също така постави много нови въпроси. Основният въпрос, свързан с Евровота като отражение върху вътрешната политика, беше дали този вот ще делегитира кабинета „Орешарски”, за да е в състояние от състояние на оцеляване към ефективно управление”, анализира Местан.

„Приемаме, че има проблем, че 800 000 гласа не са достатъчно силна подкрепа за кабинета „Орешарски”. Тази оценка е резултат от по-общия поглед на вота, а не произхожда от доверието, което собствено ДПС получи. Вотът не дава основание за еуфория”, смята Местан. „Сега е време за много прецизен анализ, без еуфория и с грижа за бъдещето на страната”, добави той.

След Евровота от ДПС обявиха, че са готови за предсрочни избори. Часове по-късно от партията разпространиха нова позиция на Лютви Местан, от която се разбира, че всъщност ДПС все още стои зад кабинета "Орешарски".