Светът изпадна в геополитическа криза, не е изключено с този миграционен поток да изпадне в геополитическа катастрофа – в сблъсък на цивилизации. Този коментар направи в студиото на „Тази сутрин” депутатът от АБВ и бивш шеф на генщаба ген. Михо Михов.

Запитан дали ще се стигне до война с „Ислямска държава”, той призна, че темата е обсъждана в парламентарната комисия по отбрана: „Моят анализ с, че скоро ще се занимаваме с военно-технически проблеми, досега се занимавахме с военно-дипломатически и военно-политически”.

Все пак той не смята, че страната ни е мишена за джихадистите, тъй като „нашето правителство се справя относително успешно с миграционния натиск в сравнение с европейския хаос”.

От думите му стана ясно, че той е „за” включване на Русия в активната борба срещу тероризма. Според ген. Михов, спирането на самолети с хуманитарна помощ води само до увеличаване на мигрантския поток, а искането прелитащите през България машини да бъдат проверявани е непрактично от финансова гледна точка.

Той допълни, че бежанците ще се върнат по родните си държави само след като положението там бъде стабилизирано, а за това е нужна и помощта на Москва.

 

Според генерала, ситуацията отново поставя на дневен ред проблемите на изтребителната ни авиация. Михов призова военния министър Николай Ненчев да действа по-активно по темата, защото само държави, които никога не са имали бойна авиация, сега разчитат на НАТО за охрана.

По думите му има сериозни проблеми в сферата на сигурността не само в международен, но и във вътрешнополитически план. „Някой възстановява Военния съюз”, обяви генералът. По думите му, бивши военни възраждат съществувалата след Първата световна война структура с лозунга „Да спасим България”. „Нещо вътре клокочи”, подчерта Михов.

Той поиска свикване на Съвета по сигурността или, евентуално, КСНС при президента: „Трябва сериозно да дефинираме всяка наша стъпка”.

По отношение на вътрешнополитическите въпроси, Михов отбеляза, че казусът „Кадиев” не се обсъжда в ПГ на АБВ. Според депутата, една от силните страни на сегашния парламент е, че се работи системно по законите и именно нуждата от по-задълбочен анализ по проблемните на корупцията по високите етажи на властта е причината партията на Георги Първанов да не подкрепи в пленарна зала законопроекта, лансиран от вицепремиера Меглена Кунева.