ГЕРБ и Патриотичният фронт много бързо са изяснили проблемите с характера на тяхната коалиция. Това обявиха от водещата партия след продължителите повече от 4 часа консултации.

"Това, което те ни представиха, за нас е гаранция за едно стабилно участие в евентуално следващо управление", обяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

По политическата рамка двете партии са постигнали съгласие по всички параметри, въпреки че позицията на Патриотичния фронт в началото се разминавала с тази на ГЕРБ. "По-скоро свързано с терминологични и смислени особености, не по същество", добави Бъчварова, като каза, че има съгласието на ПФ за подписване на на споразумение за участие в следващо управление.

По политическата формула ГЕРБ приема настояването на ПФ за това, ако се стигне до представяне на кандидатури, те да гарантират тяхната политическа отговорност към всички документи, които предстои да бъдат сключени.

Основа ще бъде съвместно подписаната програма. „Те държат на това, не толкова на кадровите назначения”, каза Румяна Бъчварова.

Единственият политически партньор, който не биха приели от Патриотичния фронт, е ДПС, „не заради неговите избиратели, а заради порочния модел на управление”. Според ПФ Движението се е превърнало в корпорация, която се възползва от своите властови позиции.

От всичките 18 точки постигнахме съгласие по 14. В това число по пет от тях направихме редакционни корекции, така че да се изясни смисълът по-добре”, каза и Менда Стоянова от ГЕРБ. По думите ѝ по останалите четири теми двете партии имат твърде големи различия.

Разминаване в позициите на първо място има по темата за бюджетната и данъчна рамка – преди всичко във философията на данъчната система. „Другата тема, по която не достигнахме до окончателно становище е националната програма за енергийна ефективност и как да се финансира”, допълни Стоянова.

„Оставаме да преценят, да дебатират за това приемат ли позициите ни по тази програма”, каза тя, като обясни, че третата тема е за НЗОК, а четвъртата – пенсионната реформа.

„Три от тези четири теми са доста сериозни области на икономическата политика, така че остава в полето на нашите евентуални бъдещи партньори да разискват нашите аргументи, да се запознаят по-детайлно в по-детайлната ни програма”, подчерта тя.

Удовлетворение от Патриотичния фронт

„Държим на стриктно разписана програма. Обединени сме около това. Не оспорваме правото на първата политическа сила сама да определя състава на правителството”, подчерта от своя страна съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

„Ако бъдем поканени да предоставим специалисти, ще го направим, като изцяло поемаме отговорността за работата на тези хора. Готови сме да споделим отговорността”, коментира той по темата за бъдещите министри.

Той изрази своята удовлетвореност от проявеното разбиране по някои от точките на партията, които са намериха място в 18-те на ГЕРБ. Тези точки са свързани с отношението към бъдещата външна политика към Македония, Сърбия, Турция.

„Оценяваме високо конструктивния диалог. При евентуално решение от тяхна страна да продължим, ние сме на разположение”, заключи лидерът на НФСБ.

Не стига

"С оглед големината на парламентарните групи, подкрепа от Патриотичния фронт не е достатъчна и продължаваме диалога", заяви Цецка Цачева.

"Предстои евентуална втора среща, на която да обсъдим детайлите по програмата, която ПФ е представил, каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов". Той допълни, че ще се търси консенсус и сред останалите парламентарно представени партии.