Парламентарната група на ГЕРБ внесе законопроект за разширяване на правомощията на служебния кабинет, така че той да може да води преговори за заеми с финансови институции в рамките на и извън Европейския съюз. Документът е внесен в деловодството на парламента в 16:49 часа във вторник следобед и е подписан от Бойко Борисов, Цецка Цачева и Менда Стоянова.

От ГЕРБ предлагат служебният кабинет „при необходимост да води преговори и да сключва договори за външни заеми с други държави, Европейския съюз и неговите институции, както и с други международни организации и финансови институции, при условия на последваща ратификация от Народното събрание”.

В мотивите към предложението се посочват проблемите в изпълнението на приходната част от Бюджет 2014, както и проблемите във финансовата система през последните месеци, които според ГЕРБ налагат предвиждането на допълнителни буфери.

„За да внесем допълнителна сигурност в случай на бъдеща несигурност във финансовия сектор в периода на отсъствие на Народно събрание, е необходимо да приемем това решение”, настояват от ГЕРБ в мотивите си.
Въпреки че от партията на Бойко Борисов определят такова решение като „национално отговорно”, от БСП го разкритикуваха яростно и го определиха като противоконституционно.