Макар да подчертаха сходствата в управленските програми, ГЕРБ не прие заявената подкрепа на ДПС за правителство на малцинството. „С група от 84 народни представители няма как да се очаква стабилно управление. Държавата има нужда от такова”, заяви Цецка Цачева след проведените разговори във вторник.

„Удовлетворени сме от искреността, с която двата екипа водиха диалога. Много ясно заявихме и от двете страни общите неща, които ни сближават, и онези различия, които дават възможност за решението на ГЕРБ да не приеме подкрепата, която ДПС оказва на ГЕРБ като евентуален мандатоносител да състави правителство на малцинството”, каза още Цачева.

След като вчера с БСП беше постигнато съгласие само по четири приоритета, от ГЕРБ днес обявиха съвпадение по 12 от 18 с ДПС.

Сред тях са евроатлантическата ориентация на България; икономическият растеж; инфраструктурните проекти; връщане на доверието; сигурност.

Непълно съгласие е постигнато в областите финансова стабилност и данъчно облагане;банкова стабилност и КТБ; нови енергийни проекти; промени в Изборния кодекс.

Менда Стоянова призова вложителите в треозра на Цветан Василев да бъдат търпеливи. Тя се обяви за законови промени, които засягат ръководството на БНБ, банковата тайна в случаи подобни на този с КТБ и синхорнизиране с европравилата.

„По шест имаме принципно съвпадение с различия в подходите, методи, детайли... Дяволът е в детайлите, както е известно. Теми, по които разговорите може да продължат”, заяви Менда Стоянова.

 

Преговорите са дотук

Предизвестено невъзможната коалиция между ГЕРБ и ДПС Румяна Бъчварова обясни с предисторията на отношенията между двете партии. „Въпреки сходството между нашите политически платформи ние не можем да разберем защо ДПС участва в една публично обявена анти-ГЕРБ коалиция. Ние категорично отричаме възможността да създаваме коалиция анти-ДПС, нашите възражения са принципни по отношение на политиката на ДПС”, коментира тя.

Друга причина било това, че организациите на ГЕРБ в страната изисквали от ръководството да не влиза в коалиция с движението.

Поканата към ДПС за разговори била заради диалога между политическите сили, който в ГЕРБ смятали, че може да се осъществява дори и между партии, които не са от едно управление.

„Създадената политическа непоносимост трябва да бъде надживяна. Най-доброто решение е ДПС да получи една пауза в управлението на страната, за да можем да изградим нов стил в отношенията между двете партии. Преговорите за правителство са дотук, диалогът продължава”, каза Бъчварова.

Защо не ни искате?

Ползата от разговорите е, че двете формации се информирали взаимно какви са намеренията им в бъдещите процеси при формирането на правителство и управление на държавата, заяви Алиосман Имамов от ДПС.

"Прави силно впечатление сходството между нашите програми и това още по-силно засилва важността на въпроса защо при тази идеологическа и програмна близост ДПС остава извън кръга на политическите сили, които биха могли да участват в управлението", коментира той.

По думите му партията не е удовлетовена от отговора "на основния въпрос защо ДПС излиза извън плановете на ГЕРБ". Имамов посочи, че движението има опасения, свързани с консолидацията на българската нация и интеграцията на малцинствата и затова ГЕРБ трябва да покажат, че не градят анти-ДПС коалиция.

По-късно пред журналисти, той посочи, че "в момента сме свидетели на протести срещу ДПС в райони, където има аномалии по отношение на избирателния кодекс - в Кюстендил, Габрово и т.н., но ние задаваме въпроса има ли и други подобни аномалии".

"В положението сме на един синдром, който наричам "синдрома на кюстендилския паун" - това е надуто и високомерно отношение към малцинствата. Това е поведение чрез ксенофобия към политическа кариера", добави той.

Какво е това коалиция на малцинството?

Йордан Цонев от ДПС подчерта, че въпреки отказа на ГЕРБ, движението ще продължи да подкрепя формулата за правителство на малцинството в името на стабилността.

"Априори сме изключени от партиите, с които може да се преговаря за коалиционен кабинет. Имаме два изхода – да подкрепим кабинет на малцинството, другият е да вървим към предсрочни избори. Не можем да подкрепим коалиция на малцинството, защото няма такова политическо животно. Коалициите се правят, за да има мнозинство", подчерта ексдепутатът от ДПС.

По думите му, ако се състави коалиция с други по-малки партии и ГЕРБ, на дневен ред ще е въпросът защо подкрепата на третата политическа сила с най-голям ръст в гласовете да е по-маловажна. Цонев беше категоричен, че ДПС ще бъде "много твърда опозиция"на правителство с представители на антиевропейски и ксенофобски партии.

По темата КТБ той напомни за закона, който е подготвил заедно с Делян Пеевски и коментира, че сега ГЕРБ подкрепят сходен подход по отношение на трезора - външен одит и премахване на банковата тайна.

"На въпроса защо сме участвали в коалиция анти-ГЕРБ отговорът беше много лесен и прост, тогава не бяхме съгласни с авторитарните начини и методи за управление на страната. Със злоупотребата с власт, особено в МВР, с използването за системите за сигурност за натиск над политическите опоненти. Сега ситуацията в страната е различна, ние първи тръгнахме към модел на стабилност, предизвиквайки предсрочните избори", каза Йордан Цонев.