ГЕРБ ще преговаря с останалите 7 формации в новия парламент през цялата идна седмица. Утре на първи кръг консултации са поканени от БСП. От ГЕРБ преговорите ще водят три дами - Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова. От БСП пък за разговори мандат получиха трима господа, известни с доста крайните си леви възгледи - Янаки Стоилов, Захари Георгиев и Атанас Мерджанов.

Веднага след тях на масата за преговори ще седнат последователно ДПС, Реформаторите, Патриотичният фронт, ББЦ, “Атака” и АБВ. Още в петък Бойко Борисов обяви, че иска коалиционно правителство, в което партньорите да участват и със свои министри.

БСП продължават да не издават своите планове. Казват само, че се чувстват опозиция. От ДПС засега мълчат, но се очаква утре Лютви Местан да отговори на натрупалите се въпроси. За сметка на това другите партии имат конкретни идеи и намерения.

Радан Кънев призна, че поставянето на предварително условие Бойко Борисов да не е премиер, е било "грешен ход", защото акцентът е паднал върху лицата, а не върху политиките. От “България без цензура”, чийто лидер дори се съдеше с Бойко Борисов, вече не мислят, че той е неподходящ за министър-председател.

“Атака” се обяви за нови избори, а от Патриотичния фронт поискаха правителство на националното спасение съставено от неполитически лица. От АБВ обявиха, че ще настояват за промени в изборния кодекс за по-справедливо разпределение на мандатите. Според тях правителство трябва да има.

В сряда президентът Росен Плевнелиев събира на консултации по двама представители на всичките 8 парламентарни партии. Очаква се на срещата да бъде обсъдена датата за свикване на първото заседание на 43-ия парламент. Тя със сигурност ще е след края на преговорите, инициирани от ГЕРБ, които приключват в неделя. Те ще се водят на неутрална територия - в сградата на парламента и започват утре в 10 ч.

Първото заседание на депутатите вероятно отново ще бъде открито от Стефан Данаилов, който е доайен, както и в предишния парламент.