ГЕРБ печели убедително изборите за Европейски парламент с над 12% преднина пред втората БСП. Това сочат междинните данни на Централната избирателна комисия при обработени над 75% протоколи в страната към 7.30 часа:

ГЕРБ - 31,1%
БСП - 18,8%
ДПС - 16,5%
България без цензура - 10,6%
Реформаторски блок - 6,3%
АБВ - 4%
НФСБ - 3,1%
Атака - 3%

От чужбина не е пристигнал само един протокол. Останалите показват 24 000 действителни гласа при 25 360 отишли до урните. За сравнение, през 2009 година на изборите за ЕП в чужбина своя вот са дали 12 500 българи.

При 99% обработени протоколи в чужбина подреждането е следното:

ГЕРБ 38,4%
ДПС - 15,6%
Реформаторски блок - 14,3%
България без цензура - 8,5%
БСП - 5,4
Зелените - 2,2

Между 35% и 45% от българите са се възползвали от преференциалния вот. Дали това ще доведе до пренареждане на листите, е рано да се каже, заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред "Фокус".

Пет партии ще имат свои представители в новия Европейски парламент - ГЕРБ, БСП, ДПС, България без цензура и Реформаторския блок. Разпределението на мандатите все още е условно, тъй като може да има размествания. Имената на избраните депутати в общи линии ще бъдат ясни още тази вечер, допълни Томов пред БНР.

Изборният ден в неделя приключи с активност от малко над 35 процента.

В ЦИК все още не са пристигнали протоколи, като се очаква това до се случи най-рано на обед. От Комисията обясниха, че забавянето вероятно се дължи на отделното преброяване по партии, коалиции и независими кандидати и отделно по преференция.

Голямо забавяне в предаването на протоколите на 23 МИР в София, чиято Районна избирателна комисия е в Зимния дворец. Малко повече от половината председатели на секционни избирателни комисии са предали изборните си книжа. „Чака се на опашка, хората спят отново по седалките”, съобщи в „Тази сутрин” Светлана Алексиева, председател на 34 СИК в район „Триадица”.