Холандия обяви днешния ден за траурен - в памет на загиналите при самолетната катастрофа в Украйна. Очаква се следобед телата на жертвите да пристигнат на летището в Айндховен, където ще започне процедура по тяхната идентификация.

На траурната церемония в Айндховен ще присъстват крал Вилем- Александър и неговата съпруга кралица Максима, премиерът Марк Рюте, високопоставени представители на други държави, чиито граждани са се намирали на борда на боинга, както и близки на загиналите.

Британските експерти, които ще изследват черните кутии на самолета, твърдят, че ще успеят да разчетат информацията до 24 часа, стига кутиите да не са сериозно повредени. Кутиите бяха предадени преди ден в Киев на холандските власти.

Представители на американското разузнаване междувременно заявиха, че вероятно проруски сепаратисти са свалили "по грешка" самолета. Експертите смятат, че Русия е отговорна за "създаване на условията", довели до свалянето на машината, но няма доказателства за директна намеса на руското правителство в обстрелването.

Украинският президент Петро Порошенко в същото време се обяви против въвеждането на военно положение в Украйна. Той напомни, че тогава става невъзможно оказването на подкрепа на страната от международните финансови институции, а противниковата страна ще бъде защитена от международното право.