Днес православната църква почита светите Вяра, Надежда, Любов и майка им София. 17 септември е и ден на София. Празникът ще бъде отбелязан с различни прояви.

Пред храма „Света София" в столицата ще бъде отслужен тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на града. На събитието ще присъстват кметът на столицата Йорданка Фандъкова, президентът Росен Плевнелиев и премиерът проф. Георги Близнашки.

Столичният общински съвет ще проведе тържествено заседание, по време на което ще бъдат връчени отличени „Почетни граждани на София".

Изненада са подготвили по случай празника от Музея за история на София. По централните улици на града ще премине и каляската на цар Фердинанд и княгиня Мария - Луиза, подарена по повод сватбата им от княгиня Клементина.

Националният исторически музей и Столичната библиотека също е подготвили празнична програма.

Безплатен вход и във всички общински музеи по случай празника. Гражданите ще имат възможност да посетят парка „Врана", базиликата „Света София", Софийска градска художествена галерия, галерия „Дечко Узунов", както и Столичен зоопарк.

В Народния театър тази вечер ще се състои церемония за връчване Наградите на София за ярки постижения в областта на културата.

Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, носели имената на християнски добродетели – Вяра, Надежда и Любов. Тя ги възпитавала в любов към Исус Христос. Майката и дъщерите ѝ не скривали своята вяра в Христа и я изповядвали открито.

Наместникът на Антиох донесъл за това на император Адриан (117-138), който заповядал да ги доведат веднага при императора. Младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда - на 10 и Любов - на 9 години) останали непреклонни, дори когато императорът заповядал да ги изтезават жестоко. А майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си.

Не издържали на изтезанията, момичетата умират, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след кончината на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях.

Църквата почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения на своите възлюбени дъщери. А Вяра, Надежда и Любов са обявени за покровителки на децата, защото и са пострадали в името на Христа като деца.

Имен ден днес празнуват всички с имената на мъчениците.