Освен Патриотичния фронт, и вицепремиерът и лидер на Движение „България на гражданите” Меглена Кунева има възражения срещу новия областен управител на София-град Веселин Пенев от Народната партия „Свобода и достойнство”. Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание в сряда, на което бяха одобрени смените на 24 от всички 28 областни управители.

Докато формацията на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов недоволства срещу избора на представител на партията на Корман Исмаилов и Касим Дал, несъгласието на Кунева произтича от „вътрешната динамика” между партиите в Реформаторския блок. От петимата губернатори на РБ двама са от ДСБ, двама са от СДС и един е от НПСД.

„Накратко, с неудобство, че ще трябва да формулирам квотният принцип, но 5 областни управители за Реформаторския блок е чудесно постижение. Аз искам да Ви благодаря най-напред от името на Реформаторския блок за това наистина коректно и чудесно поведение. Само че вътрешната динамика показва, че имаме двама чудесни хора от ДСБ – областни управители за Видин и за Сливен, техни предложения, двама чудесни хора от СДС – предложения – Бургас и Стара Загора, и един също така чудесен човек от БЗНС, НПСД и ДСБ - за София. В тази картина обаче липсва „България на гражданите“. Като се има предвид каква е тежестта вътре в самата група, на мен много ми се иска да помислите и върху това. Бяхме предложили кандидат, специално за София…”, посочва Меглена Кунева пред Министерския съвет.

Забележката й е парирана от премиера Бойко Борисов с аргумента, че това е въпрос на дискусия в Реформаторския блок, а не в Министерския съвет, придружен с продължително обяснение за коалиционните споразумения, съобразяването с предложенията на партньорите и назначаването на „чудесни и прекрасни” хора.

„Предлагам, за да не ми прехвърляте отговорности, които не са мои, в противен случай би излязло, че аз по някакъв начин се намесвам в Реформаторския блок (което, пази, Боже, да си го помисля дори!), затова – дали сте ми официално тези имена, съобразила се е госпожа Бъчварова с каквото се е съобразила, предаден ми е, разписани са. Петнадесет дни ви беше достатъчно да се оправите с тази работа”, подчертава премиерът.

„Специално аз, Реформаторския блок го приемам като единен субект и когато ми се дадат кандидати, затова и с 15 дни близо се забавихме до назначаването на областните управители, не искам да прехвърлям тежестта към вицепремиера Бъчварова, защото тя водеше всичките преговори, би било ми по-лесно и по-изгодно, но в случая се съобразявам с първите Ваши думи, което беше, че всички те са прекрасни хора и предлагам да спрем до тук, защото щом са прекрасни хора, значи назначенията ни са правилни. Повярвайте ми, в нашата партия ГЕРБ също има много хора прекрасни, които не са посочени”, коментира Бойко Борисов.

„Нека тези хора покажат качества, нека се справят с работата, аз съм Ви казал и друг път – на първата година започва да се говори за ремонт на кабинета, винаги се правят ремонти, няма как, едни ще теглят много напред, други като изостават – ще бъдат сменяни”, предупреждава премиерът.

„Щях, кълна се, да се съобразя с Вас, ако бяхте казали: „За този човек аз не съм съгласна, защото не е прекрасен човек, или не е добър човек, или има еди какви си…“. Щом сме съгласни, че са добри – моля те, приеми ги, да вървим напред, защото иначе ще превърнем Министерския съвет в разговор, който не е наша работа, на останалите министри да се интересуват кой от кого е предоставен. Ако се обърна към госпожа Танева в момента с назначението на областен управител в Сливен, искам да й видите физиономията само каква ще бъде. Но това мен не ме касае. Дадени са ми имената. Така както и от АБВ имат в Пазарджик областен управител…”, продължава Бойко Борисов.

„Толкоз. Хубав – лош, вървим напред, важното е администрациите да работят. Приемаме тази точка”, завършва премиерът обсъждането на темата.