bTV Радио отбелязва своя десети рожден ден със специална празнична програма. Слушателите ще станат свидетели на обзор на случилoто се през последното десетилетие от експертни гости в различни сфери. Изявени личности ще представят своята гледна точка за това как се е променил светът, какво носи промяната за тях в личен и професионален план и как се развива България на една вълна със света.

Кардиологът проф. Иво Петров беше един от гостите във „Важното, казано на глас“. Той направи анализ какво ни е показала COVID кризата за нашето здравеопазване.

„Не сме обръщали достатъчно внимание на специалности като инфекциозни заболявания, имунология, вирусология. Те са изключително интересни, но явно до този момент обществото не е имало чак такава необходимост от такива специалисти. Оказва се, че е трябвало да продължим да спазваме високите нива в тези специалности“, каза той.

Проф. Петров изрази и своето разочарование от реакцията на обществото по време на пандемията. „Даде се доста голяма гласност на инакомислещите, които насадиха в обществото едно недоверие към единственото засега средство, което може да ни предпази, а това са ваксините.“

По думите му 77% от персонала в лечебното заведение, което ръководи той, е ваксиниран. „ Ние имаме сред персонала 320 човека и изключително ниска заболеваемост и нулева смъртност през последните 6 месеца. Това повтаря холандския, датския, унгарския и португалския опит. Съвсем умишлено казвам такива относително малки страни, за да се разбере, че именно в такива страни като България, ако има правилната политика и добро обществено съзнание, то това може да бъде постигнато много по-лесно и много по-ефикасно“, обясни той.

Проф. Иво Петров вече си е поставил и трета доза от ваксината срещу COVID-19.

„Направих го преди 3 дни. Имах леко неразположение – болеше ми рамото, леко главоболие и малко хрема. Всичко мина в рамките на 24 часа“, разказа той.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с проф. Иво Петров тук: