bTV Радио отбелязва своя десети рожден ден със специална празнична програма. Слушателите ни ще станат свидетели на обзор на случилoто се през последното десетилетие от експертни гости в различни сфери. Изявени личности ще представят своята гледна точка за това къде сме били, къде сме сега и къде искаме да бъде България.

Бившият образователен министър проф. Сергей Игнатов, който в момента е ректор на Европейския университет за хуманитарни науки във Вилнюс и член на Настоятелството на Нов български университет, беше един от гостите във „Важното, казано на глас“.

„Много се говори за българската свободия. Тази свободия всъщност е, защото българинът е изключително свободен човек. Много трудно можеш да му кажеш „трябва да направиш това“ и той да си напише домашното и радостно да рапортува. Мисля, че това свободолюбие скоро време ще ни подари едно по-добро развитие. Аз предпочитам да живея в страна от свободни хора, отколкото с хора, които по някакви причини винаги се подчиняват радостно“, сподели проф. Игнатов.

Бившият образователен министър коментира и как се отрази COVID-19 на образователната система. „Последната година и половина преобърна света. Във всички сфери се говори за дигитална трансформация. Пандемията ще отмине, ще забравим за нея, за всички спорове за ваксинацията, но животът вече няма да е същия. Това, което се случи, е че в един и същи ден ти можеш да четеш лекции от едно и също място в различни държави. Или пък да имаш изведнъж в аудиторията си студенти от петте континента. Всички тези неща неминуемо ще доведат до голяма трансформация в образователните системи. Аз сега ще имам студенти от Афганистан, Израел, отвсякъде. Те си записват този курс, а след това студентът си получава кредитите в своя университет срещу удостоверение, че той е записал този курс и се е явил на изпит при мен. Това нещо се случва само за година и половина и то ще се задълбочава“, разказа той.

Според него обаче съществуват и дефицити. „Основният дефицит на всички нива е, че хората губят социални умения. Това също ще доведе до трансформация в образованието. В последните две десетилетия ние живеем фокусирани върху това да се изучават преди всичко природо-математични науки. Някак си хуманитарното знание е на втори план. Отново обаче дойде време да се обърнем към хуманитарните науки, защото някой трябва да помогне на тези деца – да им напомни, че те са човешки същества. Това става чрез хуманитарно образование – чрез четене на книжки“, допълни проф. Игнатов. „Трябва да запазим човешкото в човека“, заключи той.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с проф. Сергей Игнатов тук: