Около 60% е спадът на клиентите на таксиметрови услуги в София след последното поскъпване на услугата. Това съобщи в ефира на bTV Radio Петър Владимиров от Националния таксиметров синдикат.

“Хората нямат пари, само че ние няма как да возим на по-ниска цена, тъй като не издържаме. При тази цена на метана таксиметровите шофьори не печелят почти нищо. Когато калкулирахме цените преди 6 месеца цената на метана беше 2.08лв. за литър, сега e 3.26 до 3.52 за литър. Няма печалба, браншът е на ръба на оцеляването. Все повече колеги се отказват и ние от много време алармираме, че браншът ще остане без таксита. От властта искаме някакъв вид компенсации. Има два варианта - или да вдигнем още един път тарифите, което означава още един отлив на клиенти, или държавата да намери начин с ограничаването на цените или да ни подпомогнат с ваучери за гориво и да зареждаме на по-ниска стойност. Цената, която можем да понесем сега е до 2,20 лв. за литър метан”, допълни още той.

По думите на Владимиров ако властта не отпусне държавна помощ за бранша са възможни протестни действия на таксиметровите шофьори. 

Цялото интервю с Петър Владимиров пред водещата Лили Ангелова може да чуете в прикачения звуков файл.