Бустерната доза би дала по-голяма защита срещу новия вариант на коронавируса „Омикрон“. Това каза в ефира на bTV Radio имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов. Той обясни, че наличните ваксини няма да покрият в такава висока степен новия вариант, но това не означава, че не трябва да се ваксинираме с тях.

„Нямаме никакво основание да се съмняваме, че настоящите ваксини ще имат една висока ефективност. Може да не бъде  95-98%, но тя ще бъде достатъчно висока, за да ни предпази от разболяване и най-важното – от това да не се разболеем тежко и да изгубим живота си“, каза той.

По думите му в целия свят се препоръчва поставянето на трета бустерна доза. „Задължително трябва да направим третата доза, която ще продължи ефективността на основната имунизация, която сме направили. Правенето на третата бустерна доза се препоръчва горещо, за да продължи имунитета и да даде възможност на имунната система да се справи с този нов вариант“, обясни акад. Петрунов.

Според него обаче ще се наложи постоянно актуализиране на ваксините. Той допълни още, че трябва да се вземат по-сериозни мерки за влизането от други държави у нас, а не само от Южна Африка. По думите му единственият вариант за справяне с пандемията и новите варианти е по-висока степен на ваксинация, а имунизацията срещу COVID-19 трябва да стане задължителна за всички работещи в обществения сектор.

„Това са всички лекари, учители, полиция, пожарникари, военни, хора, които са постоянно в контакт с обществото. Там проблемът не е само за моето здраве. Там проблемът е да не заразявам  тези, с които съм в контакт. В длъжностната характеристика на всеки един, който желае да упражнява такава професия, трябва да се запише, че трябва да бъде имунизиран“, допълни още имунологът.

По думите на акад. Петрунов COVID-19 няма да изчезне, а ще се завръща постоянно и ще се превърне в нещо като сезонния грип. 

Чуйте целия разговор на Тереза Захариева с акад. Богдан Петрунов.