Горски инспектори са заплашвани с уволнения, за да може да продължава незаконната сеч . Това каза в ефира на bTV Radio депутатът от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев, който е и бивш шеф на Агенцията по горите.

В неделя депутатът сигнализира за разлики между 5 и 10 кубика в декларираната и реално превозваната от камиони дървесина, добита от общински гори в Хисаря. Така според него държавата губи около 500 лева от всеки курс. Той подава сигнал и до Агенцията по горите, който е проверен веднага.

„Почти всеки тир, който тръгваше от тези общински гори, всъщност са претоварени тирове с много дървесина, а изписани по документи, т.е. платени към общината, много по-малки количества. Това означава, че количествата в повече се крадат. Всички тирове отиват при едни от най-големите дървопреработватели в България. Там всеки тир се замерва на кантар колко тежи. Т.е. има хора, които виждат много добре, че всъщност на камиона се вози много по-различно количество дървесина от това, което е в документите. Но всички си траят, всички са в схемата. Тази схема продължава години наред“, каза Дунчев.

По думите му всички схеми се толерират от директорите на стопанствата и от кметовете на общини.

„Реално надолу горските служители биват карани, натискани, заплашвани с уволнение, ако не пускат незаконна сеч и претоварените камионите“, обясни още той.

Според него реално няма кой да спре камионите по пътищата, защото горските инспектори са заплашвани. „Имам такъв случай отпреди дни. Колега беше спрял камион с изтекли документи и беше уволнен на следващия ден“, допълни той.

Дунчев обясни, че е поискал пълна информация за назначенията и уволненията на директори в стопанствата от министъра на земеделието Иван Иванов, но вече месец не получава отговор.

„Сменен е наскоро директорът на ловно стопанство Извора, където е сложена жената на кмета, които са от БСП и ДПС. Сменен е директорът на ДГС Смолян, където е сложен компрометиран бивш директор, участвал в схеми – със сигнал от областния управител до прокуратурата. Сменен е директорът на ДГС Струмяни с двукратно уволняван бивш директор, който е свързан със структурите на ГЕРБ. Още такива случаи - в ДЛС Черни Лом, най-елитното ловно стопанство с благородни елени в Шуменско, е сложен директор, който беше уволнен по времето когато аз бях директор в Агенцията по горите, заради редица нарушения и сега е възстановен. Също бивш кадър на ГЕРБ. Как става това? Никой не казва. Ние в момента разследваме“, каза още той.

Той заяви, че е информирал премиера Кирил Петков за отказа на земеделския министър да предостави исканата от депутата информация.

„За съжаление премиерът се налага да е по-толерантен, защото се налага да се крепи коалицията, но не можем да оставим горите да бъдат овладени с политически цели“, заяви Дунчев.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Александър Дунчев.