„Това правителство, ако даде оръжие, то умира още на следващия ден.“ Това каза в ефира на bTV Radio социологът Андрей Райчев.

„Корнелия Нинова не може да си позволи да бъде в правителство, което дава оръжие. Това е изключено. И то не защото Корнелия Нинова иска или не иска нещо, а просто защото електоратът на БСП няма да гласува за БСП, ако тя свърши тази работа. Така че тя няма избор и ще играе вабанк. Така че министър председателят може и да иска да даде оръжие, може и да има съображения, но истината е, че не може да го направи, ако иска да продължи да е министър-председател“, каза той.

Райчев каза още, че "едва ли любовта на Кирил Петков към украинския народ е толкова голяма, че да жертва себе си". По думите му нещата не стоят толкова крайно при „Демократична България“, които настояват страната ни да даде военна помощ на Украйна.

„Тяхната линия обаче не е толкова червена. България не преминава на страната на Русия. Ние сме лоялен съюзник на НАТО, ние даваме помощ – бронежилетки, каски…Така че „Демократична България“ не изпада в тази истерия, в която би изпаднала БСП, ако ние започнем да даваме оръжие. Те ще оцелеят, ако не дадат, и няма да оцелеят като правителство, ако дадат“, допълни Райчев.

Социологът заяви още, че към момента не вижда изход от войната.

„Виждам ясно провал на първата представа на Путин как ще протече войната. Той си представяше, че украинците са корумпирани нещастници, които ще се разбягат при първата опасност, ще вземат куфарите със златата и ще бягат. Той се въобразяваше, че може да наложи свое съюзническо правителство. Да, но не стана така и войната премина в много лоша фаза, защото Путин е заложил на тази война всичко. Той не може да я загуби. (…) Той ще я прави по-жестока и по-агресивна, достатъчно за да победи. (…)Вече е неизбежно да направи голяма битка“, коментира още той.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Андрей Райчев.